Slika nije pronađena
Prvi dan škole uvijek je stresan, bez obzira koji si razred. Ipak, postoje razlike u našem ponašanju ovisno o tome koji razred pohađamo.

Prvi dan škole najbitniji nam je dan u godini (naravno, osim rođendana) – naročito prvi dan u srednjoj školi. On se po mnogočemu razlikuje od prvog dana četvrtog razreda, a mi smo izdvojili glavne razlike.

1. Buđenje i pripremanje za školu – za prvi dan srednje škole uopće se budimo prije nego što je uopće zazvonio prvi alarm (a navinemo ga sat vremena prije nego što bismo se objektivno trebali dići), nakon čega slijede još dvije 'rezervne' zvonjave – i jedva da smo uopće spavali od nervoze i iščekivanja tog dana. Za prvi dan četvrtog razreda budimo se čangrizavi, jedva na vrijeme da se istuširamo i operemo zube i stignemo prije zvona.

via GIPHY


2. Odijevanje i outfit za školu – outfit za prvi dan prvog razreda srednje škole pomno planiramo mjesecima samo da ostavimo dobar prvi dojam, čak obavimo i shopping prethodno. Za prvi dan četvrtog razreda obično odijenemo nešto prvo što smo pronašli u ormaru, samo da je ugodno i mekano.

via GIPHY


3. Kupovina školskog pribora i ostalih potrepština – za prvi dan srednje obično obiđemo sve dućane sa školskom opremom u ponudi, odabiremo najljepše bilježnice i pazimo da pašu uz knjige i da debljina papira bude zadovoljavajuća; imamo sve – naša pernica je uredno složena, ruksak ukrašen i čist i sve ima svoje unaprijed određeno mjesto u njemu. Pripreme za prvi dan četvrtog razreda ne postoje – pronađemo neki komad papira na koji možemo zapisati par informacija koje dobijemo jer znamo da se ništa pametno ionako neće dogoditi, a taj isti dan jurimo u dućane sa školskom opremom i kupujemo na akciji – pa nećemo valjda davati više novaca nego što je nužno na bilježnice koje ćemo ionako pogubiti?4. Ulazak u učionicu
– na prvi dan srednje škole ne znamo uopće jesmo li ušli kroz prava vrata, je li to naša učionica, tko su ovi ljudi pokraj i pitamo se hoćemo li se ikad priviknuti na zgradu i naviknuti na ljude... na prvi dan četvrtog razreda ulazimo još pospani kroz poznata vrata i jedva čekamo da čujemo kako je ekipa provela ljeto i da odemo na prvu u nizu kava nakon škole.

via GIPHY


5. Gablec u školi – za velikog odmora prvog dana srednje škole odlazimo po kvalitetan obrok (ili ga nosimo sa sobom) negdje blizu i jedva čekamo da pojedemo nešto jer nas je stres pretvorio u gladnog vuka. U četvrtom razredu srednje veliki odmor (i novce koje dobijemo od staraca) koristimo za ispijanje kave, a možda usput kupimo i neko pecivo.

via GIPHY


6. Sat tjelesnog – u prvom razredu jedva čekamo taj sat – to je prilika da dobijemo dobru ocjenu, malo se razgibamo i pokažemo se u punom sjaju. Do četvrtog razreda entuzijazam nekako splasne i više nam se ne da znojiti bzvz, a uostalom ljepše je promatrati dečke dok igraju nogomet ili se rastežu.

via GIPHY


7. Prvo ispitivanje – u prvom razredu sramežljivo dolazimo do ploče (iako smo super pripremljeni za sve satove) i mislimo da nam slijedi strijeljanje – a u četvrtom točno znamo što slijedi i nije nas baš previše briga. Već znamo trikove za izvlačenje od odgovaranja i učimo uglavnom samo ono što nas zanima – da bismo lakše položili maturu i upisali faks.Mnogo toga se ustvari promijeni tijekom te četiri godine – ali jedno ostaje isto: najdraži zvuk u danu uvijek nam je zvuk školskog zvona nakon završetka posljednjeg sata.

via GIPHY


Foto: Pixabay/Giphy/Warner Bros. Entertainment/ Pixar Pictures

M.Z.


Pročitajte više:

HELP Prvi dan škole je sve bliže – kako se riješiti stresa?

5 cool ideja – kombinacije u kojima ćeš zablistati prvi dan škole

Pitali smo vas kako vam je bilo jučer prvi dan u školi – evo što ste nam odgovorili!

Škola četvrti razred razlike srednja škola Prvi razred