Slika nije pronađena

Kao i prethodnih godina, razdvojene su kategorije učenika – na one koji su u redovnom sustavu obrazovanja (odnosno završavaju srednju ove godine), one koji su srednju završili prethodnih godina (od 2010. do 2018.), strane državljane, one koji su srednju završili prije 2010. godine ili će ju završiti u inozemstvu i na one koji su srednje obrazovanje završili u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Važne datume za sve kandidate možete pronaći u članku 'Prijave ispita državne mature kreću za tri dana! Saznali smo i sve važne datume za ovogodišnje maturante', a u ovom članku moći će sve relevantne informacije pronaći svi oni koji su završili srednju školu prethodnih godina.

via GIPHY


Na njih se odnose isti datumi, a prve su na redu prijave ispita – taj korak moći će obaviti do 15. veljače iduće godine, zatim će morati poslati potpisanu prijavnicu Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (na adresu D. Tomljanovića-Gavrana 11, 10000 Zagreb) s naznakom 'dokumenti DM' i potom će morati uplatiti ispite. Prema članku 18., stavku 5. Pravilnika o polaganju državne mature 'iznos novčane naknade za troškove polaganja ispita za pojedine kategorije pristupnika određuje Centar svojom odlukom za svaku školsku godinu'. Zasad je sigurno samo da će ispite 'ponavljači' morati platiti, ali se ne zna koliko. Stoga smo upit s tim pitanjem poslali NCVVO-u, a odgovor ćemo objaviti čim stigne. Podsjećamo, prethodnih godina je standardna cijena bila 175 kuna. U konačnici, svi pristupnici će moći vidjeti koliko su dužni NCVVO-u u sustavu na poveznici 'Moji podatci/Zaduženja i uplate'.

Plaćanju podliježu i oni koji su na različitim rokovima iste godine polagali ispite na različitim razinama, primjerice na ljetnom roku na A razini, a na jesenskom na B razini, kao i oni koji dolaze polagati ispite iz drugih zemalja.

Da bi pristupnici koji su srednju školu završili između 2010. i 2018. godine uopće mogli prijaviti ispite, moraju proći kroz posebnu proceduru. Svi oni moraju prvo na stranici Postani student unijeti stari TAN. Nakon toga, dobit će novu korisničku oznaku i lozinku s kojom će se moći ulogirati.Ako su TAN izgubili ili promijenili broj mobilnog telefona, mogu se radi aktivacije javiti Infocentru na e-mail info.centar@ncvvo.hr ili na broj telefona 01/4501 899. Isti mail i telefon su predviđeni i za sve dodatne informacije o prijavama ispita državne mature.

Ako su izgubili korisničku oznaku ili lozinku ili sustav ne prepoznaje podatke, pristupnici mogu s broja mobilnog telefona koji je unesen u sustav poslati poruku sadržaja OPET na broj 666 555.

Sve ostale relevantne informacije svi pristupnici po kategorijama mogu pronaći na stranicama  NCVVO-a u objavi 'Prijave ispita državne mature u ljetnome roku školske godine 2018./2019'.

via GIPHY


Foto: Giphy/Screenshot/Shutterstock

M.Z.

Provjeri još...

Prijave ispita državne mature kreću za tri dana! Saznali smo i sve važne datume za ovogodišnje maturante

[VAŽNO!] Novosti u polaganju državne mature – uvedene promjene u čak 12 predmeta

Novo na državnoj maturi - zabranjeno još jedno pomagalo na ispitu iz matke!

Državna Matura pristupnici postupak prijave kandidati novo dm

Još vijesti