Slika nije pronađena

Osnovnu razinu pismenosti u jednom od ključnih kompetencija današnjice nije uspjelo dostići 11% hrvatskih učenika, dok ih osnove zadovoljava 25% . Najveći postotak 14-godišnjaka (42%) ih je u drugoj razini znanja, u trećoj 21%, dok četvrtu kao najvišu razinu dostiže tek 1% đaka.

ICILS (The International Computer and Information Literacy Study) istraživanje provedeno je na uzorku od 60 tisuća učenika iz 3300 škola. Na prvome mjestu prvi se put svrstala europska zemlja (uobičajeno prve pozicije zauzimaju azijske, odnosno skandinavske države). Riječ je o Češkoj, dok se Hrvatska našla u rangu zemalja poput Slovačke, Rusije i Slovenije, koja je za jedan bod ispod nas. Osim nje, slabije računalne vještine od naših pokazuju učenici u Hong Kongu, Litvi, Čileu, Argentini, Tajlandu i Turskoj.

Četrnaestogodišnjaci iz Hrvatske, koji u prosjeku koriste računalo šest godina i 98% ih tvrdi da imaju barem jedno računalo kod kuće (38% ih tvrdi da imaju tri i više računala), izrazito slabo koriste moderne tehnologije u nastavi, izuzev na predmetu informatike. Naime, u ključnim predmetima u našemu sustavu - hrvatski i strani jezik te matematika - ICT redovito koristi samo 5-6% učenika!

Osim zbog nedostatne i zastarjele opreme, ključni razlog za to je u nastavnicima. Upravo 70% administratora tvrdi da su oprema i nastavnici ključni razlog što u školama ne koristimo ICT. Zanimljivi su i odgovori učitelja na ovo pitanje: tvrde da se uporaba moderne tehnologije u nastavi ne smatra prioritetom u njihovoj školi (66%), da nemaju dovoljno tehničke podrške (53%), a niti vremena za pripremu sata koji uključuje ICT (51%).

Istraživanje je pokazalo da hrvatski učitelji imaju općenito negativnije stavove vezane uz tehnologiju. Dok četvrtina njih smatra da ICT samo odvraća učenike od učenja, polovica ih tvrdi da uporaba tehnologije u školi samo potiče kopiranje materijala s interneta te rezultira slabijim vještinama računanja.

Više o rezultatima istraživanja možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: shutterstock

icils istraživanje 14-godišnjaka računala tehnologija

Još vijesti