Slika nije pronađena

Danas, 25. svibnja, na snagu stupa direktiva EU o zaštiti osobnih podataka koja obvezuje sve tvrtke i institucije, pa tako i škole da štite podatke, u ovom slučaju, učenika. To srednjim školama uopće neće biti jednostavno s obzirom na to da uskoro vrše upise, odvijaju se natjecanja, a i državna matura je pred vratima. Pitate se što povezuje ove događaje? Nakon svih se objavljuje nekakva rang lista ili popis učenika.Od danas će škole morati angažirati odraslu osobu ili zaštitara koji će nadgledati da taj popis ili rang listu nitko ne snima ili neovlašteno gleda! Zato će se oglasne ploče izbjegavati jer se tamo naše osobne informacije dijele šakom i kapom. Škole će obavezno morati uvesti i videonadzor.


Roditelji, škola, portali, svi će morati tražiti vaš pristanak kako bi upotrebljavali vaše podatke, a vi ćete im ga moći dati sa 16 godina ili odbiti pristati! Do 16. godine pristanak da se osobni podaci mogu upotrebljavati (primjerice u natjecanjima), davat će roditelji. Tek nakon što starci odobre upotrebu podataka (primjerice pri objavi rezultata), oni će se moći koristiti samo u zato naznačenu svrhu.Postavlja se pitanje hoće li učenici s navršenih 16 godina imati veća prava od roditelja, budući da će oni moći vidjeti ocjene i izostanke u imeniku samo uz pristanak svojeg djeteta. Možda će odlasci roditelja u školu na informacije na poziv profesora postati jedini način da saznaju pravu istinu o ponašanju i uspjehu svoje djece u školi?! Jer nekako moraju moći saznati što se događa u školi!

Kazne će biti drakonske pa sumnjamo da će se netko usuditi kršiti Uredbu o zaštiti podataka – npr. ako vaša škola nema videonadzor, platit će kaznu i do 50.000 kuna.

Preostaje nam vidjeti kako će se GDPR provoditi u praksi...


Foto: Screenshot/Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

OMG Starci više neće imati uvid u e-Dnevnik? Od kraja svibnja se sve mijenja!

Važne promjene od jeseni u školama – o financijama ćemo učiti već od prvog razreda?!

Stiže novi predmet u škole, a za sve su 'krivi' vaši roditelji?!

Škola uredba o zaštiti podataka informacije uvid GDPR

Još vijesti