Slika nije pronađena

Iako će odgoditi mogućnost da pojedine škole provode prijemni ispit, ta će klauzula biti uvrštena u novi Pravilnik o elementima i kriterijima upisa u srednje škole koji će MZOS objaviti idućega tjedna.

Primjena će mu biti od školske godine 2015./16., potvrđuje Vedran Mornar, kojemu je ideja s prijemnima bila smanjiti ili barem ublažiti nepravdu pri upisu u pojedine popularne gimnazije s navalom odlikaša.

Nepravedno je da odlikaš ne može upisati željenu gimnaziju samo zato što ima četvorku iz tjelesnog odgoja u petom osnovne jer je ostalih s pet nula koliko god hoćete, pri čemu je tu i onih s poklonjenim ocjenama. Krajnji cilj nam je smanjenje hiperodlikaša, jer se pokazuje da i među njima ima onih koji unatoč peticama padaju iz matematike, tvrdi Mornar.

Prijemni ispiti iduće godine ne bi trebali postati masovna pojava jer su realno, objašnjava Mornar, namijenjeni samo manjem broju popularnih gimnazija.

Taj je ispit zapravo zamišljen za nekoliko škola u Hrvatskoj koje imaju veliku navalu odlikaša. Imamo gimnazija koje se ne popunjavaju i zahtjeve takvih za uvođenje prijemnih ispita treba glatko odbijati, smatra Mornar. Na upit zašto je odgodio mogućnost prijemnih ispita u ovoj godini, odgovara kako ta odluka ima opravdanje zbog prekasnog roka donošenja.

* Gimnazije s navalom odlikaša:

- XV. gimnazija

- II. gimnazija

- XI. gimnazija

- Gornjogradska gimnazija

- Gimnazija Tituša Brezovačkog

- Gimnazija Lucijana Vranjanina

- Prirodoslovna škola Vladimira Preloga (gimnazijski smjer)

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Milijuni sati bježanja iz škole: gdje učenici najviše izostaju s nastave?...

...Nema više matematike, kemije i fizike – škole u Finskoj ukidaju predmete!...

...Nitko nije iznad zakona: srednjoškolci napisali kaznu policajcima...

elitne gimnazije navale odlikaša prijemni ispit za srednju školu ministar mornar

Još vijesti