Slika nije pronađena
Mnogi od vas od jeseni će krenuti u srednje škole, a prvi razred uvijek je posebno težak. Nova škola, novi nastavnici i kolege u razredu, možda i novi grad i sredina, a s njom i pravila ponašanja...

Jeste li odabrali “elitnu” školu i sad strahujete kako ćete se uklopiti ili je škola sasvim ok, ali nemate u njoj nikoga poznatog? Sad vas lagano hvata panika jer niste sigurni kako se uklopiti, kako steći nove prijatelje i, uza sve to, kako ostati uspješan i dobar u školi?

Ako ste sramežljivi, najradije se družite s malo najboljih prijatelja i nikada niste najglasniji na zabavama, ova pomisao na novu školu i ljude u njoj može vam stvoriti još i gori stres. Ima li načina da pobjedite vlastitu nelagodu i osjećaj srama ili tjeskobe koji vas preplavi pri pomisli na stotine novih lica?

Naravno da ima! Evo nekoliko savjeta koji bi ti mogli pomoći!

1. Nemojte se mijenjati i glumiti da ste netko tko niste da bi stekli prijatelje!

Prihvati sebe kao osobu kakva jesi. Nemoj pokušavati sklopiti prijateljstva dovodeći se u neugodne situacije – zbog toga ćeš se osjećati još nelagodnije i tjeskobnije što nije idealan scenarij kad pokušavaš biti prijateljski raspoložen i otvoren novim iskustvima. Ako ne voliš bučne tulume, nemoj pretpostavljati da prijatelje možeš upoznati samo u takvim situacijama. Umjesto toga, pokušaj upoznati ljude koji su ti slični i samim time ‘vise’ na sličnim mjestima. 

2. Strani jezici, sport, izvannastavne aktivnosti kao dobar početak!

Pokušaj u različitim grupama izvannastavne aktivnosti (sport, strani jezici, vještine, hobiji) koje te zanimaju. U tom ambijentu bit će ti puno lakše započeti razgovor s ljudima koji ti se čine pristupačni i prijateljski nastrojeni. Velike su šanse da ćeš biti opušten/a kad radiš nešto što voliš!

3. Grupni projekti na školskim predmetima

Prijatelja možeš pronaći i na satu. Dobar način za to je sudjelovanje na grupnim projektima. Kad vas već obvezuje neka školska zadaća ili zadatak, lako je razgovor skrenuti i u neke druge vode, a tko zna – možda je upravo to početak jednog predivnog prijateljstva!

4. Učenički domovi

Ako dolaziš u novi grad, možda ćeš tokom srednje škole putovati ili pak živjeti u učeničkom domu. Ako si u domu možda dobiješ cool cimera ili cimericu s kojom ćeš se odlično slagati! Ako pak u sobi budeš sam/a, računaj da će na tvome katu i u domu općenito biti još puno ekipe. Ponekad ostavi otvorena vrata sobe! Na taj ćeš način sigurno privući nekoga tko je znatiželjan i prijateljski raspoložen – otvorena vrata su uvijek znak da se bilo tko može zaustaviti i popričati s tobom.

**

Na kraju zapamti da su svi u istoj situaciji kao i ti! Gotovo svatko u srednjoj traži nove prijatelje, posebice “prvašići” kojima je to prva godina u novoj školi. Nisi sam/a! Nitko te neće tretirati kao čudaka ako im priđeš i započneš razgovor, a ako se to i dogodi – barem ćeš znati s kim se nećeš družiti sljedećih nekoliko godina. Uvijek priđi osobama koje odaju dojam pristupačne i simpatične osobe. Otkrit ćeš da se i one jednako osjećaju i da su u istoj potrazi za novom, najboljom ekipom s kojom će dijeliti školske dogodovštine.

L.B./izvor: Gurl
foto: sxc.hu

upoznavanje novih ljudi tjeskoba stres Nova škola savjeti

Još vijesti