Slika nije pronađena
Nasilje među djecom i mladima sve je zastupljenije i raširenije – porazni su to podaci Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Policijske uprave zagrebačke.

Samo tijekom prošle godine u zagrebačkim osnovnim školama policija je evidentirala čak 212 puta, dok je u srednjim školama zabilježeno 96 intervencija. Porast je to u odnosu na prošlu godinu – najzastupljenije je vršnjačko verbalno i fizičko zlostavljanje. Već u ovoj školskoj godini prijavljena su čak dva slučaja seksualnog nasilja, prenosi Večernji list.

– Jasno je da se nameće potreba pojačanog provođenja preventivnih programa, ali i potreba kreiranja novih programa kroz intersektorsku suradnju. Hitno moramo instalirati videonadzor i alarmni sustav na sve škole u Zagrebu te napraviti plan primjerene osvjetljenosti školskih igrališta – zaključak je Alena Ostojića, predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport.

Kamere i alarmi, naime, nedostaju na točno 49 osnovnih i 30 srednjih škola kao i na 4 učenička doma

Škola s najviše zabilježenih intervencija, čak 35, Osnovna je škola S. S. Kranjčevića, a nakon nje slijede I. Tehnička škola Nikole Tesle, Osnovna škola Dugave te gimnazije u Križanićevoj ulici.

I djevojčice sve nasilnije!

Sve počinje u osnovnoj školi. Nije popularno reći, ali djeca su u velikoj mjeri prepuštena sebi – nedostaje im odgoja i rada roditelja s njima – stav je Ivane Sabol, školske psihologinje koja upozorava na promjene ponašanja kod djevojčica.

Djevojčice postaju nasilnije, čak su spremne potući se s dječacima, što pokazuje veliku promjenu i svakako da se treba reagirati – poručuje Sabol.

L.B./izvor: Večernji list
foto: sxc.hu

nasilje škole statistika

Još vijesti