Slika nije pronađena

Pritisak na nastavnike pred kraj školske godine sve je jači, a ono najgore u školama očekuju ovih dana kad krene zaključivanje ocjena. Učenik s tri negativne ocjene pada razred, a roditelji na sve moguće načine traže rješenje kako da se to ne dogodi. U najblažem slučaju, krše pravilo nedolaska u školu u zadnjem tjednu nastavne godine.

Pravilnik o vrednovanju učenika propisuje, naime, da u zadnjem tjednu nastave škole ne organiziraju roditeljske sastanke, ni individualne i informativne razgovore s učenicima, upravo kako bi se izbjegli pritisci roditelja na nastavnike. Budući da se neki roditelji svake godine ogluše na tu komandu, dio je škola ove godine roditelje pozvao da, osim u iznimnim slučajevima, ne dolaze u školu od 1. lipnja.

Dogodilo mi se da je na popravni ispit došla majka i čekala pred vratima, iako po pravilu nije smjela niti ući u školu. Učeniku sam godinu prije progledala kroz prste, no nakon što nije pokazao nimalo uloženog truda ni znanja, rušila sam ga na popravnom. Na hodniku me dočekala majka i priredila show. Verbalno me napala i bila je to mučna scena, kaže Biljana Pavelić, profesorica Druge ekonomske škole u Zagrebu.

Istraživanje profesorice Vesne Bilić s Učiteljske akademije u Zagrebu pokazalo je da je 2007. oko 10% nastavnika doživjelo da im prijete prijavom ravnatelju, a 8% prijavom inspekciji. Lani je čak 29% roditelja prijetilo prijavom ravnatelju, a 26% pozivom inspekcije. Istraživanje je provedeno na uzorku od 267 nastavnika u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, a rezultati su pokazali da je šest nastavnika doživjelo tjelesno nasilje od roditelja, 8% nastavnika prijetnje ozljeđivanjem, a 17% nastavnika prijavilo je oštećenje vlastite imovine. Pogrdna imena na svoj račun čulo je njih 21%.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: Shutterstock

Pročitajte još...

...Kako preživjeti zadnje tjedne škole (i ne poludjeti)?...

...Originalni tata: smislio način kako da kćer ima bolje ocjene u školi!...

...Propast sustava ocjenjivanja – ocjene se daju na temelju dojmova, a ne znanja...

Kraj nastave roditelji napadaju nastavnike biljana pavelić Školska godina Zaključivanje Ocjena

Još vijesti