Slika nije pronađena

Toplije vrijeme, duži dani, miris ljeta u zraku, a učenja i ispravljanja ocjena na pretek. Koncentracije nikad manje, a obaveza nikad više. Kako pobijediti stres kraja školske godine i 'navući' željeni prosjek? Korisnici Twittera imaju odgovor.


Ekipa koja stoji iza stranice Education Week pokrenula je na Twitteru hashtag #HowIFinishStrong i tako pozvali učenike i profesore na dijeljenje svojih strategija za uspješan i manje stresan kraj školske godine. U nastavku ti donosimo neke koje su nam se učinile odličnima, a zasigurno će ti biti od koristi!


1. Organiziraj se


via GIPHY


Uzmi rokovnik, bilježnicu, mobitel, komp i zapisuj. Sve. Svaku obavezu koja te čeka do kraja školske godine. Što god ti padne na pamet 'istresi na papir' i svaki put kad jednu obavezu riješiš prekriži je na popisu. 

Vidjet ćeš kako je dobar osjećaj. Poželjet ćeš što prije prekrižiti apsolutno cijeli popis i bezbrižno pohrliti na ljetne praznike.


2. Stop prokrastinaciji


via GIPHY


Još samo jedna epizoda serije, još samo malo skrolanja po TikToku, počet ću učiti na puni sat... Poznato? Znamo da je! 

No, savjetujemo ti da jednostavno zaboraviš prokrastinaciju i uzmeš knjigu, izvučeš bilješke, čitaš i ponavljaš. Što manje razmišljaš o tome kako ti se ne da, lakše ćeš početi. Uzmi pola sata ili sat (ovisno o koncentraciji) koji će biti samo za učenje, mobitel odnesi u drugu prostoriju, a nakon toga mobitel može biti kao neka vrsta nagrade za naučenu lekciju!


3. Samo pozitiva


via GIPHY


Preživljavanje zadnjih tjedana nastave, testova, usmenih ispitivanja i dovršavanja svih to-do lista može biti izrazito iscrpljujuće. 

No, pokušaj ne dopustiti da te to izbaci iz takta te da više ne vidiš lijepe stvari oko sebe. Fokusiraj se na male stvari koje te vesele, odvoji 10 minuta za šetnju u prirodi, razgovor s frendicom, igru s kućnim ljubimcem ili jednostavno zatvori oči i opusti se dalje od ekrana

Nagradi se i nekom sitnicom za svaku prekriženu točku na to-do listi. Garantiramo da će gradivo bolje 'sjesti', a stres se smanjiti. Ako ipak nešto stresa preostane, past će u zaborav s posljednim školskim zvonom i super ocjenama u svjedodžbi.


Pogledajte još:


Kako možeš pomoći prijatelju koji se bori s depresijom ili tjeskobom? Ima 6 pravih načina


Učenje za velike testove: 5 stvari koje NE SMIJEŠ raditi kada učiš za državnu maturu


Pripremanje za učenje je bitno kao i samo učenje: Kreativne ideje kako ga učiniti zabavnijim [VIDEO]


Škola Organizacija učenje

Još vijesti