Slika nije pronađena

Bliži se kraj školske godine, a njega ujedno i volimo i mrzimo; uskoro završavaju obaveze u školi, ali nas očekuje milijun ispita i kontrolnih na jednom mjestu u isto vrijeme.

Grizeš nokte, čupaš kosu i stalno kukaš kako ne možeš nešto naučiti? Nisi jedina jer ovo je `sindrom` koji se javlja kod svih učenika pred kraj školske godine.

Veliki ispitni stres koji nas okružuje stvara dojam da će nam kosa posijediti prije 25-e godine, a profesori kao da su posebno spremni za davanje jedinica što je kraj bliže.

Kako završetak škole ne bi bio ujedno i završetak dobrog raspoloženja, vrijeme je da saznaš kako da se uspješno riješiš stresa prije hrpetine ispita:

Hrani se zdravo

U slučaju da si jedna od onih koji najviše vole učiti noću, sigurno imaš potrebu da nešto pojedeš, a u to doba nam napamet pada samo neki `junk`. Naravno, `fast food` ili čips nije preporučljiv ni za koje doba dana, a osobito ne noću dok učimo. Tijekom učenja sagorijevamo kalorije i ugljikohidrate te šećer padne pa zato imamo želju za hranom, a osobito onom slatkom. Tijekom noći dok učiš valja jesti voće, jogurt, orašaste plodove ili čak povrće.


Pronađi mjesto za učenje koje te opušta

Svatko ima vlastitu metodu za učenje; netko voli učiti dok mu glazba tutnji iz slušalica, a netko preferira mirno mjesto. Bez obzira na to voliš li učiti uz mjuzu u svojoj sobi ili u tišini knjižnice, moraš pronaći mjesto koje te opušta i najbolje ti odgovara.


Dobro se naspavaj

Ovaj savjet se može često čuti i čini se logično da dobar san donosi i više energije za učenje, ali nije naodmet ponoviti. Puno više ćemo se stresirati ako smo nenaspavani i zato ugasite mobitel, laptop i ostalu elektroniku te krenite ranije na spavanje.


Smanji kofein

Ako se nisi sinoć dobro naspavala sigurno ćeš ujutro posegnuti za šalicom kave, a preko dana će ti se činiti kao da broj šalica kave trebaš povećati, ali to nije dobro. Rješavanje stresa leži i u manjoj količini kofeina, a konzumiranje preko 400 grama kofeina dnevno znači dodatan stres zbog nespavanja.Pauze su obavezne

Nije dobro zaboraviti uzeti pauzu jer je predah od učenja vrlo bitan. Ako izbaciš pauzu iz svog učenja vidjet ćeš kako ti koncentracija pada, a i postaješ nervozna. Ustani se sa stolca te prošetaj, istegni se, popij čaj ili bilo što drugo. Zapamti, ne trebaš se osjećati krivnju jer si uzela pauzu.


Zabilježi sve datume ispita

Kako bi skroz bila u toku s ispitima i kontrolnima, moraš sve zabilježiti na jedno mjesto te voditi računa o tome. Tako ćeš moći bolje organizirati učenje i imati cijeli pregled ispita kako bi mogla iskalkulirati koliko ti vremena za što treba.
učenje stres ispiti

Još vijesti