Slika nije pronađena

Nastava traje već nekoliko mjeseci i iako si se veselila novoj školskoj godini, sad lagano umireš svaki dan kad se moraš ujutro obući i provesti dan s ljudima koji ti ne odgovaraju. Jednostavno nisi uspjela ni s kim ostvariti neki kontakt i ponekad ti je stvarno teško izdržati svih osam sati u klupi.

No, nemoj dozvoliti da negativa prevagne. Ima sto načina na koji možeš uživati i pronaći nove frendove i izvan škole. Ovo su neki od naših prijedloga:

1. Što to točno tako mrziš?

Sjedni i pokušaj sama sa sobom dokučiti što to točno mrziš – ljude, predmete, općenito pojam da si srednja ili osnovna škola? Ako ne voliš ljude jednostavno ih ignoriraj, ali nemoj da se tvoja mržnja prevlada nad željom za učenjem i odlaskom u školu po znanje.


2. Skuliraj se

Okej, kužimo, u školi nema nikoga tko je vrijedan tvoje pažnje. No, moraš preživjeti taj period. Odradi što moraš i probaj to gledati s neke pozitivne strane. Ako ne voliš ljude u razredu budi cool i koncentriraj se na nastavu. Jendog dana će ti znanje dobro doći, a i nakon škole onda možeš raditi što god ti želiš.3. Nemoj se truditi uklopiti

Ako ti je jako stalo do toga da se uklopiš, nikako se nemoj silno pokušavati uklopiti. Sigurno ti je palo na pamet da ako promijeniš sebe da će te drugi prihvatiti, ali to nikad nije pametno. Počet ćeš se osjećati još gore, zato je bolje da pronađeš ekipu s kojom ćeš moći biti ono što jesi.


4. Promatraj ekipu

Možda je tvoj razred pun čudaka, ali možda u nekom drugom razredu ima netko s kime bi baš kliknula i s kim bi tih osam sati brže prošlo.


5. Pridrži se školskom timu

Znamo da smo upravo rekli da prijatelje možeš naći i izvan škole, ali ako si sportski tip možda u timu upoznaš nekoga tko nije tvoj razred, a skužiš da je skroz cool. Osim toga, ako je riječ o nekom sportu istovremeno ćeš zdravo živjeti i možda upoznati nekog novog. A i svi oni koji su dio nekog školskog tima se često mogu izvući s nastave s nekim izmišljenim razlogom.6. Upiši nešto izvan škole

Ako si stvarno tip koji jedva čeka da završi nastava i da se makneš iz te zgrade, upiši nešto izvan škole. Sigurno si čula za neki tečaj stranog jezika, kazalište, sportski klub ili pak možeš volontirati. Novi ljudi i nova zanimacija uvijek su dobra opcija.


7. Pronađi cool hobi

Sjedni za google i malo pogledaj čime se sve ekipa bavi. Nakit, odjeća, youtuberi, likovne maštarije – ima svega! Pronađi nešto za sebe i višak vremena potroši na nešto zabavno.8. Koncentriraj se na budućnost

Ako je stvarno toliko grozno, koncentriraj se na nešto što te tek čeka. Razmisli što bi voljela raditi jednog dana ili barem napravi plan za sljedeće ljeto. Tako ćeš moći početi štedjeti novac ili bolje učiti za predmete koji će ti jednog dana trebati za upis na fakultet.Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Vodič za preživljavanje srednje škole

Kako preživjeti školsku godinu ako se ne možeš uklopiti u društvo

Nova škola, nove brige – kako se uklopiti?

Škola problemi

Još vijesti