Slika nije pronađena

Znamo da ti se diže kosa na glavi na sam spomen dodatnih testova ili ispitivanja, nije tako strašno kako zvuči. Glavni cilj dodatnih testova zapravo je saznati koliko i kako uče hrvatski učenici kako bi se ti rezultati mogli usporediti s rezultatima na europskoj razini.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja uputila je Ministarstvu obrazovanja projekt uvođenja nacionalnog testiranja znanja i praktičnih vještina učenika kakav imaju gotovo sve članice Europske unije.


Ti testovi ne bi bili poput onih koje već pišeš iz matematike ili hrvatskog, već bi bili mjerenje onog što učenici mogu napraviti, a ne samo onog što znaju. Uzor su im  PISA testovi kojima se ne mjeri samo znanje već i motivacija za učenje, politika učenja ili što sve utječe na učenje.


'Cilj je testiranja učenika kroz nacionalne ispite utvrditi njihova postignuća na nacionalnoj razini i na temelju tih rezultata razraditi sustav mjera na razini obrazovne politike'
, rekli su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za Jutarnji.

 


Kako kažu u Centru za vanjsko vrednovanje, ispitima se ne planiraju obuhvatiti svi sadržaji nastavnog plana i programa u školi, nego dijelovi vezani uz funkcionalne kompetencije učenika iz područja čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti.

Razredi u kojima bi se provodili nacionalni ispiti su početak petog i osmog razreda osnovne škole te početak trećeg razreda srednje škole. Paralelno, slično kao i u međunarodnim testiranjima, plan je provesti upitnike za učenike, roditelje, učitelje i ravnatelje kojima bi se ispitalo što utječe na rezultate ispitivanja.

Probno ispitivanje planirano je za studeni 2019., a glavno ispitivanje za studeni 2020.


Cijeli članak pročitajt  OVDJE.

Foto: Shutterstock

Izvor: Jutarnji.hr

I.I.

Pročitajte još:

Što bi trebala već sada raditi ako želiš upasti na željeni fakultet?

U školi do 8 navečer – nastava će od jeseni trajati dulje?

Majka osmaša poludjela zbog natpisa na školi: 'Na skijanje ne ide, ali ga neću slati u školu'

Škola ispitivanje testovi

Još vijesti