Slika nije pronađena
Uz par trikova za vrijeme rješavanja testa dobit ćeš bolju ocjenu, a ujedno ćeš naučiti kako uvijek uspješno rješavati testove u školi.

Pogledaj kojih osam trikova pomažu da ubuduće uvijek rasturiš na ispitu.

1. Prođi po cijelom testu
Većina učenika počne s rješavanjem testa od prvog pitanja i onda samo idu po redu. Ako si i ti dosad test rješavao ovako, promijeni način pisanja. Naime, puno je bolje najprije pročitati cijeli test, pogledati pitanja i najprije rješavati one zadatke koje znaš i u koje si sto posto siguran. Kasnije ćeš onda imati više vremena za razmišljanje o onim pitanjima za koje nisi siguran znaš li ili ne znaš odgovor.

2. Vodi računa o vremenu koje ti je ostalo za pisanje

Važno je da pod testom dobro paziš na vrijeme koje ti je ostalo za pisanje. Naime, velik broj učenika ne stigne završiti test upravo zato što ne vode računa o vremenu koje im je preostalo za ostala pitanja na koja još ni odgovorili.
3. Ništa ne ostavljaj prazno
Iako nisi siguran u svoj odgovor, nikad nemoj nijednu rubriku u testu ostaviti praznu. Tko zna, možda je odgovor u koji nisi sto posto siguran zapravo točan ili ti možda donese barem pola boda.
4. Potraži točan odgovor u pitanjima
Naime, možda se odgovor na tvoje pitanje skriva u drugom pitanju i samo ga trebaš pronaći. Recimo da ne znaš kako se zove glavni lik u književnoj djelu o kojem pišeš. Postoji šansa da se ime tog lika zapravo krije u pitanjima koja slijede, a ti to ni ne znaš.

via GIPHY


5. Pitaj ako nešto ne razumiješ
Ako ne razumiješ pitanje ili što se to od tebe točno u testu traži, nemoj pisati bezveze nego radije pitaj učitelja ili profesora. Zašto izgubiti bod ili više njih zato što te sram pitati za objašnjenje?

6. Više puta pročitaj pitanje
Uvijek barem dva puta pročitaj pitanje u testu, čak i onda kad ti se pitanje čini potpuno jasnim. Najčešće odgovorimo pogrešno upravo zato što nismo pažljivo pročitali pitanje koje je postavljeno, a ne zato što ne bismo znali točan odgovor.

7. Dođi do rješenja uz eliminaciju odgovora
Ako u testu imaš više ponuđenih odgovora od kojih moraš izabrati samo jedan, najbolje j bilo da do rješenja dođeš eliminacijom. Naime, ako si siguran da jedan ili više odgovora sigurno nisu točni, izbaci ih i tako ćeš puno lakše doći do točnog rješenja ili ćeš barem birati između manje ponuđenih opcija.

8. Nakon rješavanja provjeri svoje odgovore
Riješio si sva pitanja i jedva čekaš predati test i istrčati iz razreda? Radije još jednom provjeri sve odgovore da se ne bi slučajno dogodilo da si preskočio koje pitanje ili se u međuvremenu sjetiš da je odgovor koji si napisao zapravo pogrešan.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Škola savjeti testovi

Još vijesti