Slika nije pronađena

Iako je istraživanje pokazalo da učenicima uglavnom uopće ne trebaju instrukcije, čak 60% srednjoškolaca plaća privatnu poduku. Je li to problem obrazovnog sustava?

I dok čak 50% srednjoškolskih profesora dodatno zarađuje na instrukcijama ili privatnoj poduci u privatnim školama, učenici i njihovi roditelji troše sve više novca za savladavanje gradiva koje bi trebali savladati redovnim programom.

foto: Brojni centri za podučavanje i pripremanje maturanata nude instrukcije, savjetovanja i pripremu za odabir fakulteta...

Istraživanje koje su lani proveli Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, a o kojemu su nedavno izvijestili javnost, pokazuje da gotovo svaki drugi učenik ide na repeticije, a prema istraživanju Edu Centra čak 60% srednjoškolaca.

Već dugo su repeticije stalna praksa u školovanju, ali državna matura razvila je silan biznis i zarada se mjeri u milijunima. Podatak s početka uvođenja mature govori o 40 milijuna kuna, ali brojka se od tada vjerojatno utrostručila obzirom da su brojni centri počeli nuditi opciju poduka i priprema za državnu maturu, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su zagovaratelji državne mature svojevremeno uvjeravali javnost da će njezini rezultati, među ostalim, omogućiti ocjenjivanje rada svakog pojedinog profesora, jednostavnom usporedbom ocjena u imeniku s uspjehom na završnom testu to se nikada nije dogodilo.

Roditelji su, naime, od početka upozoravali da će djeca biti žrtve loših profesora i nestručnog rada i bilo je odmah jasno da će se rupe krpati novcem. Ali dogodilo se masovno plaćanje instrukcija. Čak i oni bolji učenici s izvrsnim predavačima i pedagozima potpadaju pod psihozu priprema pa i njihovi roditelji uoči mature izdvajaju nemali novac.

foto: Osim privatnih škola, instrukcije nude i pojedinci, profesori, apsolventi fakulteta...

Kumovali su tome i sami profesori što znači da, osim u državnim, dodatno zarađuju i u privatnim školama. Čak 50% srednjoškolskih profesora, radi dodatne zarade, podučava grupe učenika u privatnim školama. Nije rijetkost kada se među polaznicima nađu i njihovi redovni đaci iz škole.

Repeticije se, međutim, odavno toleriraju već u osnovnoj školi, postale su za većinu učenika i njihovih roditelja dio redovitog školovanja. Čak 45% osmaša uzima instrukcije, ustvrdili su Ristić Dedić i Jokić.

Tu vrlo lošu praksu i medvjeđu uslugu djeci priuštili su sami roditelji “u kompi” s profesorima kojima treba dodatni prihod. U tome prvenstveno griješe roditelji, jer mali je broj učenika kojima uistinu treba dodatna nastava.

Upoznao sam učenike kojima repeticije služe da bi uradili ono što nisu htjeli u školi znajući da će im roditelji to platiti i u pravilu je rezultat toga mizeran. Nekada su mi dolazili učenici koji žele više, a danas radim s lijenčinama koji obično žele samo prolaz, a njihovi roditelji se s tim zadovoljavaju u strahu da bi bez repeticija pali na ispitima, što je velika zabluda
, kazao je jedan splitski profesor s dugogodišnjim iskustvom. Veliki je protivnik repeticija, posebno kad je riječ o pripremama za maturu, ali je i protivnik mature budući da i jedno i drugo ubija kreativnost učenika.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: arhiva, pripreme-pomak.hr, instrukcije-hr.com

Pročitajte još...

...Čak 40% učenika uzima instrukcije – jeste li i vi među njima?...

...Problem državne mature: maturanti su pod velikim stresom...

...Stručnjaci krivo postavili i riješili zadatke po kojima za državnu maturu vježbaju brojni maturanti!...

Državna Matura ristić dedić i jokić dodatna zarada profesorima instrukcije Institut za društvena istraživanja dodatna nastava

Još vijesti