Slika nije pronađena

Dok svi pričaju samo o maturantima i o tome kako je njima teško jer moraju pisati državnu maturu i zatim upisati željeni fakultet, rijetko tko se sjeti osnovnoškolaca koje uskoro čeka prvi veliki izbor u životu: odabir srednje škole.

Možda se na prvu čini da nije toliko bitno i da je ustvari najbitnije upisati školu gdje će ići većina tvojih prijatelja iz razreda, ipak nije baš tako. Svakako se radi o odluci koju ne donosiš preko noći, nego ozbiljno razmišljaš o tome, uz savjete i pomoć roditelja.

Na kraju krajeva, u potpunosti se radi o tvom izboru, ali mi ti donosimo par uputa kako da sama sa sobom zaključiš što je najbolje za tebe!

1. Nemoj biti povodljiva
U osnovnoj su svi jako bliski sa svojim prijateljima iz razreda, pa vjerojatno misliš da će tako biti i u srednjoj. Ipak, u srednjoj vas zna biti puno više u razredu, pa se ne družite svi skupa međusobno. A i kako si sve starija, tako imaš i više slobode, pa ćeš više vremena provoditi družeći se s ekipom kada niste u školi. Samo zato što svi iz razreda idu u jednu školu, ne moraš i ti s njima. Između ostaloga, može se dogoditi i da ne završite skupa u razredu – koji bi to tek peh bio!


2. Odredi si prioritete
Nekome je prioritet ići u najbližu srednju, nekome da ide u lakšu srednju pa da se može fokusirati na ostale obaveze, a ima onih koji baš žele ići u tešku srednju tako da se pripreme za faks i državnu maturu! Odredi svoje prioritete, pa se po tome ravnaj dalje.


3. Razmisli koji su tvoji interesi
Svaka srednja ima nešto svoje: opća gimnazija je za društvenjake, ali i za one neodlučne, matematička za one kojima idu prirodne znanosti, a strukovne škole (koje su posljednjih godina sve manje popularan odabir), su odlične za one koji točno znaju što ih zanima! Često se dogodi da je program i raspored teži u nekoj strukovnoj školi nego u gimnaziji, pogotovo zbog prakse koja je obavezna. Na kraju krajeva, i nakon strukovne škole možeš pisati državnu maturu i upisati se na željeni faks, samo što za razliku od gimnazijalca, ti već imaš struku i u najgorem slučaju možeš ne otići na faks!

via GIPHY4. Izračunaj si rutu od doma do škole
Osnovna škola je najčešće ona koja nam je najbliža, pa tako ima onih kojima do škole treba par minuta pješice. Ako želiš takvu situaciju imati i u srednjoj, onda si radije pogledaj koliko ti treba do koje srednje. Naravno, ovo nije prioritet pri odabiru srednje, ali recimo da ako ima nekoliko sličnih škola, naravno je bolje ići u onu koja ti je bliža!


5. Popričaj s nekime tko je u toj školi
Kad si suzila izbor na nekoliko škola (ili čak samo na jednu), dobro je popričati s nekime tko je još uvijek u toj školi. Tako ćeš saznati kako ta škola 'diše' – što se traži od učenika, je li naglasak na predmetima koji te zanimaju, kakvi su ostali učenici, kakvi su rezultati na državnim maturama, imaju li puno učenika po natjecanjima... Najbolje je pričati s nekime tko je još u školi jer oni znaju kakvo je trenutno stanje, mada nije loše ni s nekime tko je već završio tu srednju, pogotovo ako se ravnatelj i većina profesora nisu mijenjali!

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:


Totalno drugačija srednja škola u Hrvatskoj: `Želja nam je razbiti monotoniju koja vlada u školama'

Svi se žele upisati: najpopularnija srednja škola u Hrvatskoj uvela 'prijemni'

‘School of Doodle’: besplatna on-line srednja škola za kreativne djevojke

Srednja problemi srednja škola život

Još vijesti