Slika nije pronađena

Kada biraš faks na koji ćeš se upisati, nalaziš se pred jednim od najtežih izbora ikada. Sa svojih osamnaest/devetnaest godina, moraš odabrati što ćeš raditi do kraja života. Moraš skužiti što voliš raditi i što ti najbolje ide. Sve su to stvari koje neki ljudi ne saznaju niti s četrdeset godina, a ti to moraš shvatiti sada.

Vjerojatno osjećaš veliki pritisak zato što u većini slučajeva, roditelji imaju nešto za reći. Oni misle da je to savršen izbor za tebe, nije im jasno zašto ti to ne želiš, radi se o obiteljskom poslu, i još hrpa sličnih rečenica. S druge strane, imaš one roditelje kojima nije uopće važno što ćeš upisati, samo je važno da nešto upišeš. Bilo da se radi o medicini, pravu, jezicima ili fizici – oni će uvijek biti tu da te podržavaju u tvom izboru.

U svakom slučaju, imaš veliku odluku pred sobom. Odluku po kojoj će ti se cijeli život dalje ravnati... I što sada?

Mi ti ne možemo reći što bi trebao/la upisati (ili bi li trebao/la išta upisati) jer je to tvoj izbor, ali ono oko čega ti možemo pomoći jest kako preživjeti sljedećih par mjeseci.

1. Nemoj razmišljati samo o tome

Čeka te najdulje ljeto u tvojem životu, maturalna zabava i posljednjih par mjeseci bezbrižnog uživanja. Nemoj dopustiti da ti odabir faksa upropasti ljeto. To ne znači da moraš ignorirati gorući problem, ali ono. Malo si dopusti zabave i razonode, ne moraš biti toliko oštar/oštra prema sebi!

via GIPHY


2. Pričaj s roditeljima, profesorima i prijateljima o tome

Ako nisi siguran/na što želiš upisati, pričaj o tome. Pitaj profesore, ipak su oni ti koji mogu objektivno prepoznati tvoje mane i vrline, oni koji znaju što ti ide najbolje, za što si talentiran/na. Ako imaš dobar odnos s roditeljima, pričaj s njima o faksu. Reci im što te muči, bilo to da ne znaš što želiš, ili da te strah da nećeš upasti. Oni su već prošli kroz tvoje probleme i sigurno će te znati utješiti, a ako ništa, bit će tu da te saslušaju. Isto vrijedi i za prijatelje.

via GIPHY


3. Dobro se pripremi za državnu maturu

Bilo da znaš što želiš ili još nisi siguran/na, svakako se dobro pripremi za državnu maturu. Znaš koje predmete pišeš i znaš što te čeka, stoga se i pripremi za to. Nemoj da završi tako da na dan ispita plačeš i žališ za odlukama koje si sada napravio/la. Daj sada sve od sebe i onda kasnije uživaj kada uspiješ upisati faks koji će te usrećivati do kraja tvog života!

via GIPHY


4. Nemoj stalno provjeravati rezultate na 'Postani student'

Najgora stvar koju možeš napraviti jest početi manijakalno provjeravati rezultate. Oni se periodično mijenjaju svakih sat vremena i dok god se liste ne zaključaju, nećeš znati jesi li upao/la ili ne, pogotovo ako se nalaziš na granici. Ako nastaviš konstantno provjeravati, samo ćeš ispaliti na živce, a to ti neće ništa dobroga donijeti!

via GIPHY


Nadamo se da smo ti barem malo pomogli.... Još ti jedino možemo poželjeti sreću. Sretno!


Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Učenje u srednjoj i učenje na faksu - ima li razlike kad je učenje u pitanju?

Najveće laži koje ti profesori govore o faksu – pazi da se ne bediraš bezveze

Stvari koje nismo radili u srednjoj, ali ih radimo na faksu

upisi savjet faks Državna Matura

Još vijesti