Slika nije pronađena

Fora je biti maturant/ica jer imaš maturalnu zabavu, škola završi u petom mjesecu i imaš norijadu. No, nije sve med i mlijeko, pa tako i maturanti imaju svoje probleme, a najveći se zove državna matura.


Osim što se nikad nema dovoljno vremena za sve pripremiti, i što moraš u otprilike dva sata pokazati sve svoje znanje koje si stekao/la u protekle četiri godine, kada napokon i prođe pisanje matura, treba dočekati 11. srpnja kada napokon dolaze rezultati koji ti odlučju o tome gdje ćeš i što studirati.

Zaista se radi o par stresnih dana, a ne reagiraju svi jednako na stres. Dok će nekima ovo vrijeme proći u bezbrižnosti jer znaju da što je bilo je bilo, i ništa što sada naprave to ne može promijeniti, drugi će se toliko brinuti i samo razmišljati o tome da bi na kraju mogli pasti i u depresiju.


Kada se nađeš u depresiji, teško je izvući se iz nje, a ako se ubrzo ne uspiješ trgnuti, stvar može eskalirati, a to ne želimo.

via GIPHY


Stoga ti donosimo pet savjeta kako da se izvučeš iz depresije!
1. Izađi iz kreveta
Možda djeluje kao glup savjet, ali istina je da kada se osjećaš loše, najteže je ustati iz kreveta. Ima nešto u tome da si skriven/a od cijelog svijeta pod svojom omiljenom dekicom, toplo ušuškan/a i odsječen/a od stvarnosti.

Koliko god to bilo primamljivo, moraš izaći iz kreveta i pomaknuti se s mjesta! Ako ti je toliko teško, probaj se nekako natjerati da ne budeš u krevetu. Recimo, izvadi plahte i zrači madrac tijekom dana. Ili stavi neke stvari po krevetu koje će ti zabraniti da dane provodiš ležeći na krevetu.

2. Vježbaj
Ljudi koji redovito vježbaju su općenito manje skloni tome da padnu u depresiju, a njihova tajna je u extra dozi endorfina, hormonu sreće. Najbolje je kada vježbaš redovito, ali i u kriznim situacijama kao što je ova, i kratka vježba te može natjerati da se gotovo pa odmah osjećaš bolje.

Probaj barem prošetati krug po kvartu ili u obližnjem parku – svjež zrak i zelenilo oko tebe će ti odmah popraviti raspoloženje i podsjetiti te koliko je život lijep!


via GIPHY


3. Smij se

Kada si se zadnji put nasmijao/la? Naravno da ćeš biti u depresiji kada se uopće ne smiješ. A smijanje pomaže, itekako!

Možeš sada ostatak dana provesti u krevetu, izbjegavajući svaki kontakt sa stvarnim svijetom, ili možeš izaći iz kuće i vidjeti se sa svojim najboljim prijateljima i od srca se smijati. Ili ako ti je to previše, probaj barem pogledati smiješan film ili glupaste videe na YouTube-u. Malim koracima kreni prema sreći!

4. Napravi nešto što te uistinu veseli

Postoje neke stvari koje nas toliko razvesele, da čak i kad smo u depresiji, one i dalje mogu izmamiti neki osjećaj sreće u nama. Bilo da se radi o tome da odeš u shopping ili na koncert, da pročitaš omiljenu knjigu ili odeš u kino, napravi to!

Nakon pisanja svih matura, vrijeme je za kratki predah. Probaj napraviti nešto što će te razveseliti, bilo da se radi o velikim ili malim stvarima. Možda te to samo nakratko razveseli, ali i to je veliki korak!

5. Ne budi oštar/ra prema sebi

Okej, u depresiji si i teško je. No, nemoj se sada još više bedirati razmišljajući o tome kako ne možeš izaći niti iz depresije, a kamoli napraviti nešto više. Ne budi toliko strog/a prema sebi. Sada si proživio/la stres kakav rijetko tko uspije preživjeti bez da doživi barem 3 živčana sloma... Sve je to okej i normalno, stoga ne brini!


via GIPHY


I mi ti želimo puno sreće i držimo fige da sve ide po planu, ali i ako ne ide, sve je to za ljude!!

Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

Instagram sve otkriva – ovo su pokazatelji na temelju kojih možete prepoznati da vaš prijatelj pati od depresije

Situacija koja je poznata mnogima: 'Nikad ne pokazujem znakove depresije, ali kad sam sama u svojoj glavi strah me'

rezultati Depresija upisi faks Državna Matura