Slika nije pronađena

Učenici imaju mogućnost izbora kad se radi o ova dva predmeta. Tako mogu sami odlučiti koji će predmet učiti u školi. Postoji mnogo mitova o onome što se uči na pojedinom predmetu, a samo pravilno informiranje može vam pomoći u odluci.

Odlučiti bi trebali prema onome što vas zanima, nitko vas ne bi trebao prisiljavati da se odlučite za jedno ili za drugo. Najbitnije je ono što ćete vi naučiti iz pojedinog predmeta te koliko će vam to pomoći u daljnjem radu. Ako ne idete na vjeronauk ne znači da niste vjernici, ne znači ni to da ste manji vjernici od onih koji idu na vjeronauk.

Što je etika?

Etika, prema B.Klaiću (Rječnik stranih riječi), je nauka o moralu; ima zadatak ne samo da nas upozna s tim što je moral, koje su njegove osnovne komponente, nego i da zauzme kritičko stanovište prema potojećoj moralnoj praksi ; zadatak etike nije samo u tome da ukaže na sva različita gledanja ljudi, nego i da izvrši vrijednosnu ocjenu i da ukaže na prave i istinske vrijednosti. Također je važna grana filozofije.

Što se uči na vjeronauku?

Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve.

Katolički vjeronauk u srednjoj školi po svojoj naravi i zadaći teži cjelovitu odgoju i promaknuću ljudske osobe kao pojedinca i člana društvene zajednice. U okviru srednjoškolskog obrazovanja on osobito pridonosi ostvarivanju odgojno-obrazovnih ciljeva iz društveno-humanističkog područja te promiče njihovo religiozno i socijalno sazrijevanje.
Učenicima omogućuje i pomaže da objektivno i sustavno, u povezanosti s vlastitim pitanjima i suvremenim životnim iskustvom, na osobnoj i zajedničkoj razini, upoznaju i dožive katoličku vjeru, da steknu znanje i razumijevanje njezinih temelja, njezina odnosa prema drugim religijama i svjetonazorima, njezina povijesnog hoda i utjecaja na ljudsko društvo.
“ (MZOS)

Katolički vjeronauk u Republici Hrvatskoj uveden je kao izborni predmet u osnovnoj i obavezni izborni predmet u srednjoj školi (umjesto njega može se izabrati već navedena etika), a odvija se prema točno određenom programu odobrenom od strane Hrvatske biskupske konferencije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

I jedan i drugi predmet rade se po određenom planu i programu, ti programi sadrže i neke sličnosti jer npr. ne uči se na vjeronauku samo o rimokatoličkoj vjeri nego i o drugim religijama svijeta.

Što vi birate? Recite nam u komentarima zašto.

L.B./izvor: usred.hr

foto: Shutterstock

Pročitajte još...

...Nema više matematike, kemije i fizike – škole u Finskoj ukidaju predmete!...

...Dvoboj: Treba li u sve škole uvesti predmet 'Domaćinstvo'?...

...I to se događa: Škola zaboravila obavezan predmet!...

etika ili vjeronauk odabir Školski program izborni predmeti

Još vijesti