Slika nije pronađena

Učenje je prava tlaka, radije biste šetali gradom, ispijali kavice i gledali tv nego učili. Ali uspjeh i priznanja koje postižemo nakon učenja i truda najveća su nam nagrada. Stoga vam je Teen385 ponovno pripremio pet koraka za lakše učenje i lakše postizanje odličnih rezultata.

1. PAZI NA SATU

Nemoj dopustiti da ti odlutaju misli. Naravno, uvijek postoje i druge stvari koje te muče i zaokupljuju, ali pokušaj barem one satove kada se radi novo gradivo biti koncentriran i slušati profesora. Vjerojatno misliš kako ti to nije potrebno kada sve to imaš i u knjizi, ali zašto si ne bi pojednostavio učenje ako je to moguće? A vjerojatno znaš koliko je nešto lakše zapamtiti i naučiti kada si te iste informacije već negdje čuo.

2. UVIJEK RADI BILJEŠKE

Bez bilješki nema dobrih ocjena, osim ako si među onim učenicima koji sve odmah pamte i ne trebaju ništa zapisivati. Naime, neki profesori nemaju praksu sastavljanja gradiva ne foliju, isprintati najvažnije ili diktirati, već smatraju kako je knjiga dovoljan materijal za učenje. Stoga, pazi na satu, slušaj profesora i zapisuj najvažnije.

3. POKUSI I PLAKATI

Profesorima uvijek nedostaju dobri plakati. A oni su najvažniji materijal za predočavanje gradiva i objašnjavanje istog. Naravno, profesori nemaju vremena za izradu plakata te stoga učenici dobivaju mogućnost stjecanja dobrih ocjena ukoliko naprave plakat na zadanu temu. Tako su i učenici i profesori na dobitku. Isto je i sa izvođenjem pokusa. Profesori uvijek trebaju dobrovoljca, a uz to odmah dobivaju i dojam o zainteresiranosti učenika koji se javio.

4. TRAŽI POMOĆ

Ne razumiješ gradivo ili ti je samo potrebno da te netko ispita gradivo kako bi bio sigurniji u svoje znanje? Ne srami se zatražiti pomoć, nije bitno radi li se o profesoru koji daje instrukcije, frendu ili frendici koji su već naučili gradivo, obrati im se za pomoć. Ne može štetiti!

5. UČENJE U DRUŠTVU

Nakon što si naučio gradivo za ispit, prošao zadatke iz matke koji su važni za ispit, nađi se s društvom, naoružajte se grickalicama, sokovima i slatkišima i prođite čitavo gradivo zajedno. Poslije se nagradite dobrim filmom na dvd-u ili odlaskom u omiljeni birc.

Napisala: Mirta Combaj

Škola učenje savjeti za učenje škola specijal