Slika nije pronađena

Više od 30 tisuća korisnika Facebooka, uglavnom učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola otvoreno se sprda s 'e-dnevnikom', još jednim u nizu projekata modernizacije školstva.

U svojim su komentarima prema nastavnicima na stranici Dnevna doza e-dnevnika učenici prilično okrutni, dok je do vrhunca bizarnosti šale s više nego ozbiljnim stvarima pokazalo prošlomjesečno potpaljivanje škole u Rijeci. Naime, uz fotografiju zbornice u plamenu, administrator stranice je dopisao Dobili smo obavijest da je u Rijeci ispravak ocjena (pred kraj školske godine) u tijeku…

E-dnevnik je, podsjetimo, zamišljen da postupno pojednostavni proceduru i u potpunosti zamijeni dnevnike kao knjige, dok putem posebne aplikacije njemu mogu pristupiti učenici i roditelji učenika škola u kojima su dosad uvedeni.

U e-dnevnicima nalaze se ocjene, bilješke nastavnika, izostanci učenika, rasporedi lektira, pisanih zadaća, osobni podaci. Predmetni nastavnici imaju pristup podacima učenika samo u svom predmetu, a razrednici u svima. Putem aplikacije roditelji mogu pregledavati bilješke o svojoj djeci, dok je pristup omogućen i učenicima.

No kako je vidljivo na Facebook stranici na kojoj učenici stavljaju screenshotove zaslona svojih ekrana s bilješkama nastavnika, ovo je samo još jedna zabava za učenike.

Tamo se oni koji stvaraju nered i 'kuhaju frku' hvale svojim nepodopštinama na satu pa možemo čitati kako nije neuobičajeno da se profesorima govori marš, da se na satu podriguje, zvone mobiteli i puštaju se cajke, psuje Bog. Ima i onih koji pištoljima na plastične metke gađaju učenike, prijete bušilicama drugim učenicima, dok je jedan učenik ravnatelju rekao da će ga izbosti nožem. Neki pak praktičnu nastavu propuštaju jer idu na ćevape, a drugi pak stalno kasne jer se ljube s curama i dečkima u hodnicima. Ovakvi su učenici apostoli, majstori i legende dok su nastavnici najčešće nepismeni.

Ovo je doduše samo još jedna u nizu stranica iz škola koja ilustrira i zorno pokazuje nepoštivanje nastavnika i njihovog autoriteta, ali i procesa školovanja uopće.

Više primjera možete vidjeti na wall-u stranice Dnevna doza e-dnevnika ili na Instagram profilu iste stranice.

Što vi mislite o ovoj grupi, a što o e-dnevniku općenito? Trebaju li učenici imati pristup bilješkama u e-dnevniku?

L.B./izvor: KAportal, Večenji list, Facebook

foto: Facebook, Instagram

Pročitajte još...

...Učenici bi mogli ostati bez svjedodžbi: zapalili im imenike i ispite...

...Novo, novo, najnovije: 'Uživo iz balkanskih škola'...

...'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' – grupa koja ispipava granice Facebooka...

dnevna doza e-dnevnika screenshotovi iz e-dnevnika sprdnja učenika i nastavnika nepoštivanje autoriteta facebook Komentari obrazovanje

Još vijesti