Slika nije pronađena

Odlučeno je, ideš na fakultet. Nema pauziranja, ideš odmah nakon završetka srednje škole. Velik je to izazov i zadatak, ali ne treba paničariti. Ono što trebaš napraviti jest – dobro se pripremiti.

A što je to što trebaš napraviti prije nego postaneš brucoš? Ovo je ljeto pravo vrijeme za to!

1. Očisti ormar – vjerovao/la ili ne, tvoja studentska odjeća mora biti drugačija od one srednjoškolske.  One Hello Kitty majice su slatke, ali nisu za faks, ondje ipak trebaš razviti malo stila pa poradi na njemu.

2. Organiziraj se – počni od svoje sobe i to će se odraziti na sve ostalo. Dobra organizacija pola je posla na fakultetu!

3. Napiši životopis – kada kreneš na faks često će te tražiti životopis. Ljeto prije studiranja pravo je vrijeme da ga napišeš. Istraži različite formate pisanja životopisa i sjeti se svakog posebnog znanja ili natjecanja na kojem si bio/la.


4. Flertuj s dečkom/curom koji/a ti se sviđala u srednjoj
– ovo ti je dobra priprema za studentske ljubavi. Ako sada ne priđeš dečku/curi koji/a ti je za oko zapeo u srednjoj, a kad ćeš?


5. Postani leptirić na društvenim mrežama – htjeli mi to priznati ili ne, društvene mreže su široko raširene i imaju velik utjecaj. Ako već nisi, otvori svoj profil na različitim društvenim mrežama, a za poslovne susrete posebno je važan LinkedIn.

6. Posjeti mjesto studiranja – ako ne studiraš u vlastitom mjestu stanovanja, iskoristi ljeto i pronjuškaj gradom koji će ti biti dom nekoliko sljedećih godina. Raspitaj se, pronađi gdje i što se nudi.

7. Čitaj vijesti – i to ne samo o celebrity facama, već one vijesti iz zemlje i svijeta. Na faksu moraš biti informiran.

8. Provodi vrijeme s roditeljima – kada odeš na studiranje u drugo mjestu, viđat ćete se možda jednom u nekoliko mjeseci. Ovo je ljeto pravo vrijeme da uživaš u njihovom društvu, bit će kasno kada te uhvati nostalgija za njima, vjeruj.

9. Kuhaj – ako do sada nisi eksperimentirao/la u kuhinji, krajnje je vrijeme da to učiniš. Dok si doma još ti mogu sve pokazati, na faksu neće biti nekog takvog kraj tebe.


10. Pročitaj klasične knjige – možda si lektiru prepisao/la ili si je već zaboravio/la. Kako bilo, pročitaj neka od najvažnijih djela iz lektire, čisto kao podsjetnik, ali i da se snađeš za vrijeme rasprava na predavanjima. Sve je to opća kultura.


11. Pogledaj klasične filmove
– mnogo ih je, od 'Kluba boraca' pa do 'Casablance'. Izaberi neke i pogledaj ih te se poštedi komentara: 'Ne mogu vjerovati da to nisi gledao/la!'

12. Očisti svoj profil na društvenim mrežama – kada postaneš brucoš, upoznaješ nove ljude i sasvim je prirodno pogledati tko što dijeli na Facebooku. Očisti inkriminirajuće dokaze.


13. Otiđi na put oproštajke s prijateljima
– to je oproštajka sa starim društvom i načinom života. Putovanje je najbolji način da se to proslavi. Ne mora to biti ništa glamurozno, primjerice može biti i kamp izlet uz jezero ili rijeku u tvom kraju.


14. Razmisli što ćeš pratiti na TV-u
– tvoj novi studentski raspored neće ti ostavljati mnogo vremena za uživanje u starim TV serijama. Razmisli o tome i znaj da ćeš vjerojatno morati početi pratiti nešto drugo, primjerenije svom novom statusu brucoša.

15. Ošišaj se – promijeni frizuru i to drastično. Ovo je, naime, odličan način da se obilježi prelazak u sasvim novu, drugačiju fazu života.


16. Nauči kako se ujutro nabrzinu spremiti
– ovo će ti za vrijeme studiranja biti od velike pomoći.17. Nauči koju tehniku samoobrane
– ne želimo se strašiti, ali kad si sasvim sam/a u novom gradu, svašta je moguće, a nerijetko ćeš se sam/a vraćati iz noćnog izlaska. Prijeđi neki tečaj samoobrane, možeš i onaj na internetu i razmisli o kupnji spreja za samoobranu.

18. Nađi inspiraciju -  iako si možda već pronašao/la svoju inspiraciju za upis na pojedini fakultet, malo dodatne inspiracije doista ne škodi. Prosurfaj internetom i pročitaj knjige o osobama koje su se pokazale u istom polju.


19. Zapiši adrese starih prijatelja iz škole i grada u kojem živiš
– OK, uvijek se možete čuti SMS-om, ali nije li lijepo sjetiti se drage osobe i poslati joj par riječi ispisanih rukom?

20. Pripremi ljubavni život – čuo/la si neke horor priče o vezama na daljinu i sada se užasavaš što će biti s tvojim ljubavnim statusom jer odlaziš u drugi kraj na studiranje? Nemoj paničariti, pričajte, planirajte posjete, redovit kontakt preko Skypea ili sličnog.

21.Razmisli o stvarima koje trebaš ponijeti u svoj studentski dom.

22. Započni dnevnik – mnogi kažu da je studiranje najbolje doba života pa zašto ga ne zabilježiti u dnevniku? Ako ga počneš voditi već sada, moći ćeš kasnije vidjeti koliko si se promijenio/la kao osoba.


23. Prodiskutiraj o novcima s obitelji
– roditelji su uglavnom glavni 'sponzori' za vrijeme studiranja pa s njima raspravi o troškovima samog studija, smještaja, ali i džeparca. Bilo bi dobro i ako možeš nešto sam/a zaraditi prije odlaska na studij.

24. Nauči  prati rublje – mnogi ne znaju ni kako upaliti perilicu, a kamo li kako oprati rublje na ruke. Svakako to nauči prije odlaska na fakultet.

25. Proširi svoje apetite za hranom – hrana u studentskoj menzi neće biti onakva kakvu ti voliš, barem ne uvijek. Stoga počni jesti raznolikije i drugačije kako bi i ondje uvijek pronašao/la nešto za sebe.

26. Otvori novi e-mail – možda je tvoj trenutni email nešto kao IloveBieber@yahoo.com , ali sada je vrijeme za neke drugačije nickove, najbolje pravo ime i prezime.

27. Saznaj na kakve popuste kao student imaš pravo

28. Pomiri se s frenemyicom iz srednje škole – neke tinejdžerske razmirice s vremenom postaju doista smiješne. Najbolje se rastati u miru.

29. Napravi poster – najbolje s fotografijama i sličnim uspomenama iz srednje škole. Ovaj ćeš poster objesiti negdje na zid svoje studentske sobe da ti uvijek podigne duh kada te uhvati nostalgija za domom, starim prijateljima ili prijašnjim životom.

30. Dobro se zabavi – ovo je zapravo najvažnije od svega ljeto prije odlaska na studiranje. Dobro se odmori i zabavi kako bi što spremniji/a dočekao nove obaveze novog studenta. Sretno!

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu, Photoxpress.com

Škola Fakultet