Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 


PITANJE:

Prije nekoliko mjeseci sam se samoozljeđivala zbog opravdanih razloga (nemojte samo početi kako sam glupa jer mi je pun k***c toga, ne znate kako mi je i točka) i prestala sam uz malu pomoć. Sad neko vrijeme osjećam kao da ću ponovno to željeti uraditi i evo ga, dobila sam ponovno želju da se samoozljeđujem. Imam 15 godina i imala sam razloge koji to opravdavaju, a i dokazano je da se većina djece koja imaju "problem" kao i ja, se samoozljeđuju, tako da mi nemojte trubiti nešto što ne znam... Hvala :)

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

hvala ti na javljanju i iskazanom povjerenju. Moram ti priznati kako me zabrinulo i pomalo rastužilo što si napisala kako si se prije samoozljeđivala te kako bi željela to ponovo učiniti. Također, navela si kako si imala određene razloge zbog kojih si se odlučila na to. Pitam se na što točno misliš kada za primjer navodiš i ostale vršnjake koji imaju sličan problem kao i ti.

Bitno mi je da znaš kako te nećemo nazivati pogrdnim imenima i žao mi je ako si doživjela takve izjave jer to ne zaslužuješ. Važno mi je naglasiti kako samoozljeđivanje zaista može biti vrlo ozbiljno, posebice u tjelesnome smislu jer se često zna dogoditi da naš organizam reagira tako da više ne može izdržati, da rane bude preduboke ili da se situacija zakomplicira, što može dovesti do smrti. Iz tog kruga neugodnih osjećaja, misli i ponašanja moguće je izaći. Moguće je raditi na sebi i naučiti druge načine suočavanja s teškoćama.

Taj proces nije jednostavan, potrebno je puno truda, volje i strpljenja, no rezultat tog procesa je pronalaženje sreće i zadovoljstva. S obzirom na to da si spomenula kako si u prošloj situaciji prestala uz nečiju pomoć, pitam se kako ti se čini da se ponovo obratiš nekome.

Potičem te da razgovaraš sa  bliskom osobom kojoj vjeruješ i da odeš stručnjaku mentalnog zdravlja, psihologu ili psihijatru. Ako ti je lakše razgovarati s nekim tko ti nije blizak, možeš toj osobi i zajedno s njom pokušaš naći rješenje za situacije koje te brinu

Voljela bih ti reći i kako u trenutku kada ti dođe da si učiniš nešto nažao možeš nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida na broj 01 2421 603 od 0 do 24 sata. Također, možeš se javiti i nama na liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 koji je besplatan, anoniman i povjerljiv, a otvoren je svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Puno pozdravlja ti šalje,

tvoj Hrabri telefon.

Foto: Unsplash

I.I./Hrabri Telefon


Pročitajte još:

'Stalno sam tužna, nisam zadovoljna svojim izgledom i režem se' - što napraviti kad depresija prevlada?

'Malo me sram to priznati i mislim da nisam normalna' - što kad shvatiš da si aseksualna?

Problem u razredu: 'Kao da me svi doživljavaju kao ružnu i glupu osobu za sprdnju'

Pomoć samoozljeđivanje hrabri telefon

Još vijesti