Slika nije pronađena

Prof. dr. Jasminka Zloković, predstojnica Katedre za obiteljsku pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, koja se već 25 godina bavi problemom nasilja u obitelji, u svojem najnovijem znanstvenom radu iznijela je šokantne rezultate iscrpnog istraživanja o skrivenom ponašanju maloljetnika.

Slika prva: Djevojka tinejdžerske dobi, maloljetnica, izašla je iz jedne riječke srednje škole u vidljivo alkoholiziranom stanju. Dočekala ju je uznemirena majka, na koju je odmah sasula vulgarnu verbalnu bujicu: 'Gaduro! Zašuti, glupačo! Ful si glupa!”'Tu nije bio kraj. Tinejdžerica se počela majci unositi u lice i prijetiti joj. 'Razbit ću ti njušku! Razbit ću te!' Ostali učenici osvrtali su se za njima, u nevjerici promatrajući što se događa. Majka je djelovala prestrašeno, bilo joj je naočigled neugodno i pokušavala je 'pobjeći' od kćeri. No, pijana djevojka ju je pratila, ne odustajući od psovki. 'Kretenko! Blesava si ko ponoć! Crkni, glupa kravo!'

Slika druga: Mladić tinejdžerske dobi, maloljetnik, od majke traži novac, navodno za kupnju polovnog motocikla, i to pred njezinim prijateljicama. Majka ga pokušava odbiti, objašnjavajući mu da treba podmiriti neke njegove dotadašnje dugove. Momak ne posustaje. Ucjenjuje ju, prijeti, govori joj da posudi novac od svojih prijatelja i da mu ga da. Neke od njih i sam poziva te, u ime majke, zahtijeva novac. Nemoćna majka izložena je vrijeđanju. Pokušava mu se približiti, uspostaviti fizički kontakt. 'Goni se! Bježi od mene! Ma bježi kad ti kažem', dere se sin. Nakon što postaje očigledno da neće dobiti novac za motocikl, pokušava iznuditi poveći novčani iznos za večernji izlazak. Majka nevoljko pristaje, a on joj novac doslovno trga iz ruke, uz negodovanje. 'Daj, daj, daaaj još, nije mi to dosta! Šta me zajebavaš! Goni se, stara, uvijek s tobom ista priča! Kravo glupa!' Izlazi i najavljuje da će sutra trebati još te da ga novac mora čekati na vrijeme jer on 'nema vremena za gubljenje'.

Navedeni primjeri samo su neki od slučajeva s kojima se susretala profesorica Jasminka Zloković, predstojnica Katedre za obiteljsku pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, istražujući fenomen koji je obradila u knjizi 'Obiteljski diskurs u kontekstu nasilja maloljetne djece nad roditeljima' piše Jutarnji list.

Tjelesnom nasilju izloženo je oko 5 posto roditelja, što je, kaže dr. Zloković, i dalje vrlo visoka brojka. Posebno zabrinjava što među djecom koja tuku oca i majku prevladavaju djevojčice. Učestalost nasilja u jednoroditeljskim obiteljima je veća, što znači da je praktički svaka treća samohrana majka izložena nasilju od strane svojeg djeteta.

'Treba povući vrlo jasnu crtu između normalnog, uobičajenog sukoba između roditelja i djece te nasilja jer sukob i nasilje nisu isto. Pobune protiv roditelja su normalan dio odrastanja, jer kod djece se rađa potreba da budu važni, samostalni, i tu katkad bude sukoba. No, udarci, čupanje, štipanje, guranje, bacanje o pod, zalijetanje, vrijeđanje, prijetnje, utjerivanje straha i iznude nisu normalni. Jedno su normalni materijalni prohtjevi, a drugo su iznude. Postoje primjeri gdje djeca roditelje prisiljavaju da dižu kredite, da posuđuju novac' priča Zloković.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Što kažete na rezultate ovog istraživanja?

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnji list
I.N.

Pročitajte još:

Napraviš glupost i požališ: kako vratiti povjerenje roditelja?

Pobijedi nelagodu: kako razgovarati s mamom o pubertetu?

Tajna sretnih tinejdžera - roditelji koji ih razumiju!

nasilje tinejdžeri Obitelj roditelji

Još vijesti