Slika nije pronađena
Kada boluješ od sindroma `strogih staraca´, nije teško zabrljati. No problem je kada se nakon neke nezgodne situacije, u kojoj si napravila nešto krivo, oni odluče držati uvrijeđeno i kažu da su `izgubili povjerenje u tebe´.

Ok, situacija nije bajna što znaš i sama. Trebala si ih poslušati, koliko god oni bili `daveži´- žao ti je. Pokušavaš izgladiti situaciju, no nikako ne uspijevaš. Ovog puta su se doista i naljutili. No, mora postojati neki način kako popraviti stvari, zar ne? Pa nećeš valjda biti u kazni do 25-te!

Sljedeći put ako se nađeš u gore opisanoj situaciji, umjesto standardnog načina rješavanja stvari – pokušaj s ovim kratkim vodičem za svaku `Ne vjerujem ti više situaciju´. Možda uspije.


1. Prihvati krivnju (bez svađanja)

Obrambeni mehanizam kod svih je isti. Kada nas netko za nešto krivi, većina nas se krene izvlačiti i izbjegavati krivnju. Ponekad u tome čak upotrijebimo i suze, no ako želiš da te starci ozbiljno shvate jednostavno krivnju - priznaj. Pokajniku je uvijek lakše oprosti nego svađalici.2. Razgovaraj s njima

Nakon što si se `usosila´ i nakon što je veliki sud (aka. starci) izrekao kaznu u trajanju od zauvijek, ovog puta budi pametnija. Nemoj teatralno odmah otići u svoju sobu i zalupiti vratima već pokušaj s njima otvoreno razgovarati. Reci svoje razloge zašto si napravila to što jesi, priznaj da ti je žao i pitaj postoji li mogućnost da se nekako iskupiš. I što ti možeš učiniti za njih. Nema problema koji otvoreni razgovor ne može riješiti.

3. Oprosti sama sebi

Iako ovo zvuči kao jedan od savjeta koji bi pročitala tvoja mama u onim časopisima za `žene u godinama´, uopće nije toliko banalan. Naime, dok god se oko nečega brineš (i ne možeš se pomiriti s time) – taj će problem biti `problem´. Priznaj sama sebi da si pogriješila i kreni dalje. Svi smo mi samo ljudi i griješimo.

4. Pokaži...Nemoj samo govoriti

Na primjer, ako si odlučila da više nema laganja. Nemoj samo biti jedna od onih koji stanu kod riječ. Sljedeći put kada dođeš u napast slagati, jednostavno reci istinu. U početku će možda biti zeznuto, no s vremenom ćeš se naviknuti na to, a iskrenost je uvijek najbolja opcija (čak i onda kada ne izgleda tako). Isto tako, operi dobrovoljno suđe koji put – mama sve pamti.5. Reci im da ih voliš

Iako oni nama često govore kako nas vole, koliko često mi njima uzvratimo istom mjerom? Pokaži osjećaje i reci im da ih voliš – takve izjava je teško ignorirati i najčešće omekšaju i najtvrđe srce.

6. Probaj ih razumjeti

Iako oni nas, vrlo često, ne razumiju, probaj ti biti ta koja će učiniti prvi korak. Sljedeći put kada dođe do `škakljive situacije´ – probaj shvatiti koji su njihovi razlozi neke odluke.Sretno!


Foto: Shutterstock/ Giffy

Koji blam: Situacije u kojima su se našli svi oni čiji roditelji imaju Facebook

Šest faza svakog `best´ prijateljstva - u kojoj si sada?

Dosta ti je nagovaranja – zašto svi misle da bi trebala raditi ove stvari?

roditelji Isprika povjerenje