Slika nije pronađena

Vjerujemo da je svaka osoba barem jednom pomislila kako ima prekritične roditelje kojima se nikako ne može udovoljiti. U nastavku saznajte na koje sve načine roditelji mogu srozati vaše samopouzdanje te što učiniti ako roditelji pretjeraju s kritikama.

Roditelji često zaborave da su i oni nekoć bili djeca te da je i njima smetalo konstantno prigovaranje. Međutim, kada su i sami postali roditelji, počeli su se ponašati jednako, ako ne i gore. Redovito komentiraju sve – od stila odijevanja i frizure do ponašanja i tjelesne težine. To uvelike utječe na samopouzdanje, ali postoje načini kako se nositi s prigovaranjem.

Kako roditelji kritiziraju?

Za početak, važno je napomenuti kako svi roditelji žele da njihova djeca budu savršena, a savršenstvo svatko drugačije doživljava. Često se dogodi da roditelji uspoređuju jedno dijete s drugim članovima obitelji ili s ostalom djecom koju znaju. Neki pak roditelji potiču vlastitu djecu da budu kao i sva ostala djeca, da se prilagode okolini te da se ne ističu svojim stilom ili ponašanjem. Može se dogoditi i da roditelji žele živjeti kroz svoju djecu, pa budu razočarani ako dijete nema iste interese ili sposobnosti koje ima sam roditelj. Nekim je roditeljima teško pomiriti se da djeca s godinama razvijaju vlastiti stil i da žele izraziti svoju kreativnost kroz odjeću, šminku i frizuru. Ponekad roditelji komentiraju i tjelesnu težinu, govoreći djeci da su premršava ili pak da trebaju smršaviti. U svim navedenim slučajevima dolazi do nekog oblika kritike, a te kritike narušavaju samopouzdanje. Naravno, roditelji obično nisu svjesni da njihove riječi mogu povrijediti djecu i utjecati na njihovu samopercepciju, stoga im je važno ukazati na to.


Kako razgovarati o tome?

Prvi korak koji će dovesti do promjene u vašem odnosu s roditeljima jest otvoreni i iskreni razgovor. Neupitno je da roditelji žele najbolje za vas. Stoga imajte na umu da je većina kritika upućeno za vašu dobrobit, a ostale kritike su vjerojatno proizvod generacijskih razlika ili proizlaze iz njihovih vlastitih nesigurnosti. Prvo se zapitajte imaju li pravo u vezi nekih kritika? Ako su njihove kritike valjane, možda vas ti komentari smetaju jer ističu one osobine koje smetaju i vama samima. Ako su u pravu u nekom pogledu, u početku razgovora napomenite kako se želite promijeniti i kako ćete aktivno raditi na tome. Zatim probajte objasniti roditeljima da vas ponekad zabole njihove kritike i usporedbe s ostalima. Recite im kako se ne osjećate dobro kada vam ističu da morate promijeniti nešto što vi zapravo volite na sebi. Ako mislite da ne možete doseći njihove visoke standarde, napomenite im i to. Možda ćete se iznenaditi kakav ćete odgovor dobiti od njih.

 


Kako graditi vlastito samopouzdanje?

Ako roditeljske kritike i dalje ne posustanu, morat ćete se sami pobrinuti za izgradnju samopouzdanja. Za početak, probajte potisnuti svoj vlastiti unutarnji kritični glas. Kada počnete razmišljati negativno ili kada posumnjate u vlastitu vrijednost, odmah se pokušajte razuvjeriti u to. Fokusirajte se na svoje kvalitete, a ne samo na mane. Ako ste zadovoljni svojim tijelom ili stilom odijevanja, ne biste trebali dopustiti da vas kritike na taj račun povrijede. Osim toga, probajte promijeniti način na koji gledate sami sebe i svijet oko vas. Redovito razvijajte svoje talente i interese. Prisilite se na optimistično razmišljanje; svaka se situacija može pogledati iz negativne ili pozitivne perspektive – vi odaberite pozitivnu. Usredotočite pažnju na pohvale koje dobijete, svaku pogrešku gledajte kao šansu za novi početak, a za svaku manu koju si pronađete, pronađite dvije vrline. Čestom primjenom ovih metoda stvorit ćete si pozitivan pogled na život i izgradit ćete si samopouzdanje, a onda vam roditeljske kritike neće toliko smetati.

Foto: Shutterstock.com - Iakov Filimonov/Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Starci te sramote u javnosti? Nisi jedina, svima je tako! Evo kako se možeš nositi s tim

Kako ponovno steći povjerenje roditelja? I to nakon što ste nešto gadno zabrljali!

LOL Osam stvari koje sigurno stalno radiš, a tvoje roditelje užasno živciraju

Reakcija prigovaranje roditelja roditelji kritike

Još vijesti