Slika nije pronađena

Nekada koliko god mislili da je naše mišljenje važno i da ga moramo reći na glas, postoje situacije kada je bolje šutjeti. Ne kaže se bez razloga da je šutnja zlato. U ovim slučajevima je to za veće dobro.

Iako je bitno imati vlastito mišljenje, to ne znači da ga baš uvijek trebaš izreći na glas. Nekada jednostavno nije vrijeme i mjesto za to. To je teško, jer obično su to situacije kada baš želiš nešto reći. Međutim, reći tada svoje mišljenje ili pametovati samo će napraviti više štete nego koristi, kako za tebe, tako i za druge oko tebe. Zato za veće dobro, u ovim situacijama radije prešuti što imaš za reći.

1.Kada te netko jako naljutio

Kada smo bijesni reći ćemo stvari koje inače toj osobi nikada ne bi rekli i neće to biti nikakve lijepe stvari. U ljutnji i bijesu je posebno teško držati jezik za zubima jer samo se želiš izvikati na tu osobu. To je razumljivo, ali bolje je pokušati se kontrolirati i ne reći ništa. Šanse da ćeš požaliti izgovorene riječi su velike. Možda ti neće biti žao odmah niti za 5 minuta, ali za par dana bi moglo biti. Pričekaj radije da se ohladiš i onda razgovaraj s tom osobom.

2.Kada znaš da netko namjerno provocira jer traži dramu

Ima ljudi koji jednostavno uživaju u tome da rade dramu gdje god se pojave. To su oni koji će namjerno pikati i provocirati s informacijama za koje znaju da će osobu dovesti do ruba. Prepoznat ćeš takve osobe kada ih sretneš u društvu. Ono što je bitno je da se ne spuštaš na njihov nivo i da im dopustiš da vide koliko su te piknuli u živac. Ako reagiraš, radiš upravo ono što oni žele.

3.Kada bi te to moglo dovesti u nepriliku

Odgovaranje mami dok 'viče' na tebe jer nisi opet pospremila sobu iako ti je rekla ili odgovoranje profesoru dok ti očitava bukvicu jer nisi spremna za ispitivanje – to su situacija kada bi te držanje jezika za zubima moglo spasiti od većeg zla. Znaš da si kriva, a čak i da imaš dobar izgovor, vjerojatno nije toliko dobar koliko ti misliš da je. Sve će brže i bezbolnije proći ako samo prihvatiš krivnju i ne kažeš ništa osim 'Da, shvaćam'.

4.Kada ne znaš što reći pa ideš reći bilo što

Obično je to trenutak kada ćeš reći nešto totalno glupo ili neprikladno. Situacije u kojima ne znaš što reći jer su teške ili komplicirane su situacije kada trebaš šutjeti. Ovo mogu biti situacije primjerice kada ti netko kaže neku tužnu ili potresnu vijest. Tada je bolje zagrliti tu osobu nego nešto reći.

5.Kada nisi nikad bila u poziciji osobe s kojom pričaš

Iako imaš dobre namjere i želiš pomoći, ako nisi nikada bila u toj situaciji, ne možeš znati kroz što ta osoba sada prolazi. Možeš samo pretpostaviti, ali ne razumiješ u potpunosti kako joj je. Umjesto da ideš ispasti pametna i reći što bi ti napravila tad, bolje nemoj, pogotovo ako te taj netko nije niti tražio savjet. Ovo je prava prilika da budeš samo prijatelj i slušaš. To će pomoći više nego bilo što što ćeš reći.

6.Kada nemaš sve informacije o temi o kojoj se priča

Ako o nečemu ne znaš ništa ili ne znaš puno, onda se nemoj ići niti miješati i govoriti svoje mišljenje. Bilo da se radi o nečemu što se dogodilo, ali što si samo načula, ili se priča o nečemu što si čula samo kroz tračeve drugih, bolje je šutjeti nego skočiti i donijeti zaključak. Možeš se osramotiti ili naljutiti druge bez razloga. Radije slušaj i pokušaj saznati što više postavljanjem pitanja prije nego odlučiš reći što misliš.

7.Tračanje koje bi ti se moglo obiti o glavu
Postoje tračanja koja su bezazlena, ali i ona koja bi ti se mogla obiti o glavu.
Na tebi je da procijeniš kada je koje u pitanju. Znat ćeš kada se priča o nekome o kome ne bi smjela pričati ništa loše, pogotovo ne s tom grupom ljudi. Tada je bolje da ništa ne kažeš, čak iako se slažeš s njima.

Pogledajte još:

Ovo (definitivno) trebaš prešutjeti kada razgovaraš s osobom koja ti se sviđa

Šutnja je zlato? Stvari koje baš nijedan tinejdžer neće priznati svojim starcima

Ljutnja, pasivna agresija, uvrede! Postoji devet situacija u kojima bi najbolje bilo držati jezik za zubima

šutnja bolje šutjeti šuti jezik za zubima situacije

Još vijesti