Slika nije pronađena

Sljedeći put kad ćete se osjećati kao da morate nekome nešto odgovoriti, pogotovo ako ste ljuti, sjetite se riječi poznatog pjesnika Rumija: 'Što tiši postaješ, tim više možeš čuti'.

Više i bolje slušanje nekoga nikad nije izazvalo napetost za razliku od razgovora onda kada biste samo trebali biti tiho. U nastavku možete naći popis situacija kada bi bilo bolje da jednostavno prešutite sve ono što biste možda htjeli reći, kako ne biste izazvali daljnje neke negativne posljedice.

1. Ako će to naljutiti drugu osobu.

Tijekom svađe, tišina će vam pomoći da pažljivo slušate i shvatit ćete da će se druga osoba umoriti razgovorom. U situaciji kada je potrebno da date povratnu informaciju o nekoj osobi ili incidentu koji vam se ne sviđa, dajte si pet sekundi da prikupite svoje misli prije nego što komentirate. Možete pokušati s afirmacijom, a ne s prigovorom. Na primjer, ako vam netko kaže kako danas skroz loše izgleda njihova kosa i vi se slažete s tim, ne morate lagati. Možete odgovoriti nešto o tome kako je teško održavati savršen look kad je vani vruće ili hladno. Pokazivanjem empatije spriječit ćete sve moguće sukobe.


2. Ako će to tebe još više naljutiti.

Izazivate sebe više nego što mislite, a bijes još nikad nije riješio problem. Možda imate pravo biti ludi od ljutnje, ali ako pokušate razgovarati dok ste u tom raspoloženju, to će izludjeti drugu osobu što će samo stvoriti petlju bijesa. Kad je razgovor besmislen, bolje je prekinuti ga. To vrijedi i za one trenutke kada pokušavate razgovarati s nekim tko ne želi razgovarati s vama ili nije voljan razumjeti vaše stajalište. Nećete ih naučiti ničemu novom i na kraju neće pomisliti da ste u pravu. Sačuvajte svoje riječi za korisnije razgovore.


3. Ako poželite ispraviti nečiju grešku.

Čak i ako vam je jedina namjera pomoći, nemojte ispravljati nikoga, pogotovo ako ih ne poznajete baš dobro. Bolje je da ostavite grešku nego da ispadnete obični pametnjaković.


4. Ako će to nekoga uvrijediti.

Možda mislite da nitko ne bi rekao nešto kako bi namjerno uvrijedio drugu osobu, ali to je netočno. Bez da to uopće primijetite, sigurno to povremeno napravite kako biste ispali moćniji ili iz čiste ljubomore. Najčešće ta uvreda bude upućena u obliku sarkazma, ali to ju ne čini manje uvredljivom. Šutnja je snažna vrsta odgovora na tu vrstu prikrivene uvrede.

5. Ako pričate samo da biste pričali nešto, bilo što.

Prvo pravilo razgovora je ne pričati samo da biste nešto rekli. Ako vaše riječi neće doprinijeti prigodi, možete ih 'pospremiti' za drugi put. Možda ćete naići na ovu vrstu ponašanja u školi i kasnije na poslu. Primjerice, taman kad je sat gotov, netko postavlja nasumično pitanje, ponekad jer se želi praviti važan ili je preentuzijastičan. Svi mrze tu osobu. Nemoj biti ta osoba.


6. Ako će to još nekoga uvući u razgovor.

Poznavanje tajni vašeg prijatelja će vas zbližiti, osim ako ne uključite treću osobu u to. Vama ponekad možda može biti preteško čuvati određene informacije za sebe. Ipak, vi tu niste bitni. Ako imate osjećaj kao da ogovarate nekoga onda vrlo vjerojatno to i radite. Trebali bi držati jezik za zubima. Štoviše, uopće ne bi trebali na treću osobu staviti taj teret koji se sastoji od previše informacija, čak i ako kažete: 'Reći ću ti nešto, ali ti ne možeš to reći nikome drugome!'.

7. Ako vas druga osoba pokušava maltretirati.

Ne pokušavajte komunicirati s nasilnicima. Oni žive od vaših odgovora i sve što kažete rezultirat će još većim maltretiranjem. Također, oni ne mogu podnijeti tišinu. Njihove komentare možete ubiti ljubazno koristeći šutnju u svoju korist. Možda bi im u suprotnom poželjeli nešto dokazati razgovorom, ali to sigurno neće uspjeti. Pazite na svoje mentalno zdravlje i nemojte se baviti nasilnicima.


8. Ako postoji pasivno agresivna tišina.

Ovo je jedna od najstarijih psiholoških kazni koja postoji. Od vitalnog je značaja razumjeti razlog za ovakvo ponašanje. Za neke ljude koji imaju problema s komunikacijom, to se može iskoristiti za rješavanje nekih stvari. Međutim, u rukama emocionalnog zlostavljača tišina postaje opasno oružje, osobito u bliskim odnosima.

Istraživanja su pokazala da tzv. 'silent treatment' pokreće onaj dio mozga koji detektira fizičku bol. Dakle, to DOSLOVNO boli. Nakon što pokušate razgovarati o svojim problemima i pomirite se, toj pasivno agresivnoj tišini bi trebao biti kraj. Ako se ona nastavit i vi ignorirajte tu osobu bez obzira na to koliko to može biti bolno. Ovo se pasivno agresivno ponašanje ne može riješiti jednostranom komunikacijom. Oduzmite im pažnju koju traže i nemojte izgovoriti ni riječ. Potražite pomoć za sebe i ostavite ovu toksičnu vezu iza sebe ako ona nije voljna potražiti zajedničku pomoć u rješavanju problema.9. Ako će to povrijediti nečije osjećaje.

Posebno je važno izbjegavati komentirati one neke neizbježne činjenice o nekome. Nema načina da znate koliko će vaše primjedbe naštetiti drugoj osobi, s obzirom na to da nas sve pokreću različite stvari. Jednostavno je, ako nemate ništa lijepo za reći, radije nemojte reći ništa.

Foto: Giphy/ Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Šutnja je zlato? Stvari koje baš nijedan tinejdžer neće priznati svojim starcima

Ignoriraš i šutiš: znakovi da si pasivno – agresivna osoba

Ti šutiš, on šuti – što dalje? Kako nastaviti razgovor sa simpatijom

šutnja prešutjeti situacije šutjeti savjeti svaštara jezik za zubima

Još vijesti