Slika nije pronađena
Ako mislite da ste jedini toliko nesretni da se rodite u obitelji previše zaštitnički nastrojenih roditelja – varate se. Nije to tako neuobičajeno, pogotovo u ovo vrijeme kad opasnosti vrebaju sa svih strana: alkohol, droge, maloljetnička prostitucija, manijaci koji vrebaju na internetu…pokušajte shvatiti i svoje roditelje. Iako vam se možda ne čini da je tako, žele vam samo najbolje.

Trenutak kad biste poželjeli u svoj život uključiti i simpatiju ili dečka posebno je stresan za roditelje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako zrelo i odgovorno popričati s njima o tom problemu zabrane izlazaka i dejtanja. Ako im pokažete da ste promislili o svemu i iz njihove perspektive – shvatit će da ste odgovorni i lakše popustiti.

Ako ste do sad problem zabrane izlazaka rješavali stavom – cviljenjem, plakanjem, vikanjem i protestiranjem, možda čak i laganjem i bježanjem iz kuće, vjerojatno niste postigli mnogo. Postoji način kako da to promijenite!

1. Ne inzistirajte na tome dok ne pronađete nekoga s kim biste zbilja željeli izlaziti i dejtati

Nemojte ulaziti u “fajt” sa roditeljima dok ne upoznate nekoga tko je toga vrijedan. Iako vas možda i same riječi: “Ne smiješ” dovode do ludila i buntovnog osjećaja, pokušajte se suzdržati. Možda se spasite od kojeg prelošeg spoja kojeg biste tako i tako poželjeli zaboraviti.

2. Iskreno popričajte s roditeljima

Kad odlučite da je to to, nemate drugog izbora! Iskreno popričajte s roditeljima, zrelo i mirno, po mogućnosti kad ste dobro raspoloženi. Roditelji vas žele poznavati, žele znati što vam se u životu događa i ako im se otvorite imat će osjećaj da vam moraju vratiti istom mjerom.

3. Saznajte zašto ne žele da izlazite

Otvoreno ih upitajte zašto vam brane izlaske (na lijep način). Možda žele da se posvetite školi ili isle da ste premladi ili jednostavno nisu spremni da vas izgube. Saznajte o čemu se radi i pokušajte to popraviti – budite bolji u školi, prisniji s roditeljima ili odgovorni u svom ponašanju. Pokažite im da su njihovi strahovi neosnovani.

4. Dokažite im i pokažite da ste dovoljno zreli za taj korak

Pokažite im da ste dovoljno zreli i odgovorni: poštujte dogovor oko sata kad se morate vratiti kući, pridržavajte se njihovih pravila, čistite za sobom i nemojte uvijek zanovijetati ako vam nešto zabrane. Ako vam kažu “ne” nemojte se svađati. Možete kroz suze i cviljenje sto puta reći da ste odrasli i zreli, ali dok to ne potkrijepite ponašanjem – neće vam zbilja vjerovati.


5. Pristanite na kompromis

Ne ulazite u razgovor odlučni da će sve biti po vašem! Morat ćete pristati na koji kompromis. Ako se radi o školi, dogovorite se da ćete održati ili postići određeni prosjek pa će vam dozvoliti da idete na spoj ili obećajte da ćete svaku večer učiti 1 sat. Ako su nesigurni oko izlaženja van, obećajte im da ćete više vremena provoditi kod kuće. Takve stvari! No, pazite da ne dajete obećanja koja ne možete održati! Ako jednom zaribate, napravili ste 3 koraka unatrag.

6. Ne cvilite, ne preklinjite, ne cmoljite, ne dramatizirajte…

Okej, svi znamo da su roditelji nekad toliko naporni da nam dođe da si počupamo kosu s glave, a to su momenti kad nas sve uhvati šiza. Pokušajte takve epizode maksimalno izbjegavati. Razmišljajte o dugoročnom cilju – malenim koracima slobode. Plakanje i cviljenje učinit će stvari još gorima, suzdržavajte se i vježbajte živce!

7. Dajte roditeljima vremena

Jednom kad razgovor završi, vašim će roditeljima možda trebati neko vrijeme da se prilagode onome što ste rekli i obećali, a ako nastavite sjediti preko puta njih i buljiti u nadi da će odlučiti odmah – mogli biste ih uznemiriti. Dajte im vremena. Dajte im par dana da porazgovaraju međusobno. Ako je i dalje odluka ne, odaberite roditelja s kojim ste bliskiji i bolji i krenite iz tog smjera. Porazgovarajte s majkom, ako ste bliži s njom, a onda dopustite da ona riješi stvari s ocem.

8. Dopustite im da upoznaju vašeg dečka

Velike su šanse da će roditelji poželjeti upoznati tog dečka prije nego vam dozvole da odete na spoj. Stoga im udovoljite. Ako vam nije ugodno dovesti ga kući, recite im tako. Ispričajte im čime se bavi, gdje ste se upoznali, kakve ocjene ima, sve što znate o njegovoj obitelji. Bolje nego da oni fantaziraju i maštaju o svim ovim stvarima! Nije nikakvo čudovište, pokažite to i njima!


9. Malim koracima!

Ako vam se čini da su skoro popustili, ali se još uvijek premišljaju, pokušajte krenuti malenim koracima! Umjesto da inzistirate na spojaku 1 na 1, organizirajte duble date ili grupni izlazak s frendovima. Pozovite hrpu frendova i pogledajte film u kinu. Napravite ovo par puta da se roditelji priviknu na ideju da se družite s (dramatična pauza!) – dečkima!

10. Budite spremni čuti ne kao odgovor

Iskreno, nekad neće biti važno išta od onoga što ćete reći. Roditelji će i dalje biti protiv. Dozvolite im tu odluku i pokušajte pričekati koji tjedan ili mjesec pa pokušajte ponovo. Ako budete navaljivali svaki dan izazvat ćete suprotan učinak, a pogotovo ako se krenete iskradati i bježati iz kuće. To možda pali u tv serijama, ali nemojte to pokušavati sa svojim roditeljima.


L.B./izvor: gurl.com
foto: sxc.hu

roditelji izlaženje dejt

Još vijesti