Slika nije pronađena

Postoji razlika između toga da budeš dobar prijatelj ili dobra prijateljica i toga da dopuštaš da te tvoji prijatelji iskorištavaju. Iako to može biti težak zadatak, ponekad se moraš zauzeti za sebe jer tko će drugi ako nećeš ti?

Osjećaš li se ponekad iskorišteno i izigrano? Osjećaš li da ponekad ne stigneš uživati u nekim stvarima koje te vesele samo zato jer svi traže i trebaju baš tvoju pomoć? To su već snažni znakovi koji ti poručuju da je vrijeme da počneš misliti na sebe. Evo što ti još može otkriti jesi li žrtva iskorištavanja...

style=width:

* Nema frke je najčešća fraza koju koristiš

Svaki put kad te netko zamoli za uslugu ili te pita možeš li mu/joj pomoći stiže jedno te isti odgovor: Nema problema! Ponekad se naljutiš na sebe jer ti baš i ne treba ta dodatna obaveza, ali uvijek ćeš radije reći da nego ne.

* Meni je svejedno je najčešći odgovor koji daješ na pitanja

Kad se društvo dogovara koji ćete film gledati ili što ćete naručiti za klopu najčešće ćeš odluku prepustiti drugima. Iako ti može biti zbilja svejedno, dobro je s vremena na vrijeme izraziti svoje mišljenje, pa sve ako ćeš se i složiti s drugima.

* Najčešće završiš u friend zoni

Ok, nije da ti smeta što tvoja najbolja frendica uvijek koketira s najzgodnijim dečkima, čak i ako to znači da tebi preostanu oni čudni i povučeni. Ima i među njima super dečkiju, zar ne? Iako je to možda i istina, ne bi trebala dozvoljavati da te prijateljce automatski preskaču u razgovoru o potencijalnim dečkima. Zašto ne bi ti pokušala osvojiti tog zgodnog dečka i zašto bi odabrao frendicu umjesto tebe?

style=width:

* Tvoja životinja zaštitnik je gusjenica

Nije baš glamurozan odabir, ali može se zakukuljiti kad se situacija zakomplicira i dođeš u konflikt s prijateljima ili članovima obitelji. Uvijek se radije povuvčeš i sklupčaš pod dekicom umjesto da rješavaš stresne situacije. Kako je živjeti na dnu hranidbenog lanca? Nije opasno i divlje kao na vrhu, ali neće te daleko odvesti, zar ne?

* Pseći pogled kod tebe uvijek pali

Dovoljno je da te netko umilno pogleda i eto ti vraga! Okrene te oko malog prsta. Možda je to razlog što je tvoj kućni pas toliko debeo da mu se ne da ići u šetnju. Ne moraš uvijek udovoljiti baš svima!

* Ljudi prisvajaju tvoje ideje i zamisli

Nije bitno što si osmislio/la super meme koji ti je frend/ica maznula i na račun njega dobila novih 100 sljedbenika na Twitteru bez da te spomenula. Glavno da je ona sretna jer tebi to uopće nije bitno. Tebi je dovoljno 10 sljedbenika.

style=width:

* Znaš se prilagoditi

Ponekad se uspiješ uvjeriti da doista uživaš u zadnjem komadu hladne pizze, najgoroj čokoladi koji s frendicama grickaš pod odmorom ili najmanjim komadom torte. Postoje i dublje stvari u tvom životu, barem se tješiš. Ne moraš se baš uvijek prilagoditi najgoroj sittuaciji – bori se za bolju poziciju!

* Nikad se ne žališ

Kao kad ti konobar donese krivo jelo u restoranu. Nećeš se požaliti i izazvati scenu nego ćeš pristati pojesti obrok – sve i da se radi o tebi najomraženijoj hrani na koju si možda i alergičan/na. Ne isplati se svađati s osobljem, pa što ako malo otekneš ili padeš u anafilaktički šok?

* Ne možeš reći ne

I tako se zatekneš na tulumu kod prijatelja kojeg zapravo uopće ne voliš i s kojim se ne voliš družiti. Ili se zatekneš kod one grozne susjede koja te svaki dan zove i moli da njenoj bezobraznoj kćerki daješ instrukcije iz engleskog – za komadić torte i šalicu čaja, naravno.

style=width:

* Uvijek slušaš tuđe probleme

Tko ne bi želio čuti sve o bivšem dečku prijeteljice tvoje poznanice iz haustora koji ju je prevario po deseti put ovaj tjedan? Stvarno? Opet je to napravio?! Tko bi rekao...

Ako si se prepoznao/la u nekim od ovih situacija možda je vrijeme da pošalješ sve kvragu i počneš misliti na sebe i ono što te veseli. Lijepo je i plemenito pomagati drugima, ali ne smiješ si dozvoliti da počneš trošiti svoje dragocjeno vrijeme na emocionalne pijavice koje ne poštuju tvoje obaveze, raspored i slobodno vrijeme.

Ako svima uvijek kažeš da, više te nitko neće cijeniti nego će te početi uzimati zdravo za gotovo. Zato ne budi visibaba nego komplicirana i predivna orhideja oko koje se drugi moraju truditi (malo za promjenu)...

L.B./izvor: Sugarscape

foto: Shutterstock, Tumblr


Pročitajte još...

...Definicija pravog prijateljstva – vašim riječima!...

...Budi najbolja prijateljica: zlatna pravila prijateljstva...

...Kratka oda prijateljstvu – prisjetimo se zašto je važno!...

prijateljstvo samoočuvanje imati stav iskorištavanje Postavljanje granica samopouzdanje