Slika nije pronađena

Tijekom puberteta se uvijek nešto raspravljamo s roditeljima, a često smo grubi prema osobi koja nas je rodila, a to je naša majka.

Istina je da mama drži sva četiri kutka kuće i obitelj na okupu, a često joj uopće nismo zahvalni na tome. Zapravo, to ne naučimo cijeniti dok nas ne `otpusti` pubertet i shvatimo koliku veliku ulogu ima majka u našem životu.

Čini ti se da se svi na ovom svijetu slažu sa svojom mamom pa čak i sestre Jenner sa svojom majkom Kris, a mi sa svojom ne možemo nikako na zelenu gradu? Ako te muče ti problemi, ovdje je 6 savjeta koji će ti pomoći da se prestaneš svađati s mamom:

Nemoj se fokusirati na stare svađe s njom

Najlakše je zamjerati nekome i referirati se na neke prošle svađe, ali to nije dobro za izgradnju zdravog odnosa dalje. Tako je i u odnosu s mamom pa ako ste se prije još svađale, ne trebaš se držati neke svađe od prije pola godine u kojoj ti je mama svašta rekla, ali i ti njoj. Ako smatraš da postoje veliki problemi koje morate riješiti kako bi vaš odnos bio bolji to je druga stvar, ali ako bespotrebno ponavljaš nešto iz prošlih svađa samo kako bi mamu povrijedila, napakostila ju ili ju totalno uzrujala, tada se trebaš zapitati je li to tvoja mama zaslužila i kakva si ti to kćer ako to radiš.

Poradi na vašoj komunikaciji

Premda misliš da odlično komuniciraš s drugim ljudima te uspješno iznosiš svoje ideje i misli, ali ne i s mamom, vrijeme je da poradiš na vlastitoj komunikaciji s njom. To bi značilo da odgovoriš na mamine poruke kada je zabrinuta i pita te gdje, kao što trebaš odgovoriti i na njene pozive. Osim toga, trebaš inicirati više razgovora sa svojoj mamom uživo, bez obzira o kojoj se temi radilo. Pokušaj s njom razgovarati više kad dođeš iz škole ili kada se vratiš s kave s prijateljicama i slično. Možeš razgovarati o sebi, o njoj, o Marijinoj novoj jakni, zapravo je nebitno o čemu dokle god lijepo razgovarate.Prepoznaj što je najveći uzrok vaših svađa

Svađe između mame i tebe mogu izgledati `obično` i da su se dogodile slučajno, ali vrlo je lako moguće da je pravi razlog svađe duboko negdje `zakopan`. Možda je problem škola, možda tvoji prijatelji, tvoj dečko i slično. Ono što bi bilo dobro jest zapisati na papir uzrok svake svađe koju ste imale, a tako ćeš i vidjeti da nisi uvijek uzrok svake svađe ti jer to može biti i mama ili čak netko treći (tvoja sestra/brat, tada, rodbina i slično).


Pobrini se da tvoja mama zna da se trudiš oko vašeg odnosa

Nakon što si shvatila što je srž vaših svađi, možeš razgovarati s mamom te joj reći što je uzrok vaših svađa po tvom mišljenju. Reci joj da mijenjaš neke stvari u svom ponašanju koje nju živciraju i zbog kojih ste se često svađale, ali joj reci da i njoj u tome želiš pomoći da imate dobar odnos.


Ne radi stvari koje će ju naljutiti

Iako si shvatila što je problem i kako se prestati svađati ti se i dalje ponašaš na način koji će razbjesnjeti tvoju mamu? To znači da je problem u tebi. Primjerice, ako znaš da će na kraju svakog shoppinga s mamom sve završiti dramatično jer ona misli da ti je ta suknjica koju želiš kupiti prekratka, a ti inzistiraš da ti ju kupi, tada radije pogledajte što u mall-ovima ima online. Izbjegavanje takvih situacija je ključ prema boljem odnosu.


Radite zajedno stvari koje obje volite

Nitko ne kaže da morate imati nekakvu prisiljenu zajedničku aktivnost, nego uistinu zajedno radite ono što obje volite. Ako je tvoja mama ljubitelj putovanja, možete negdje otputovati zajedno. U slučaju da i ti baš voliš kuhati, možete to raditi zajedno. Obje ste knjiški moljci? Odlično jer možete pročitati hrpu knjiga zajedno. Zajedničke stvari poboljšavaju svačiji odnos, a pogotovo odnos majke i kćeri.


majka odnos s mamom mama Svađa

Još vijesti