Slika nije pronađena

'Tko je pronašao prijatelja, pronašao je blago' – u potpunosti se slažemo s ovom izrekom i baš zato tako vjerno čuvamo i njegujemo naša prijateljstva.

Ćaskanje o simpatiji i pomaganje oko matematike u srednjoj školi lako će prerasti u cjeloživotno prijateljstvo, ali samo ako budemo dovoljno uporni. Kvalitetan odnos je poput biljke, neprestano ga treba zalijevati ljubavlju i pažnjom.

Ipak postoje stvari koje ponekad radimo i kojima upropaštavamo prijateljstvo iako toga nismo svjesni. Prepoznaj pogreške na vrijeme i ne dopusti da izgubiš prijateljicu:

Koristiš svoj natrpani raspored kao izliku što joj se ne javljaš

Nekada uistinu jesmo zauzeti i zbog toga se ne možemo često družiti s prijateljicom, ali joj se uvijek možemo javiti i pitati ju kako je te joj nešto kratko ispričati o svom danu. Ako ne možeš izdvojiti barem pola sata u danu na razgovor s prijateljicom tada već nešto ne štima. Prestanak komunikacije nikada nije dobar, a ako si zaista toliko zauzeta bilo bi dobro to prijateljici i napomenuti i reći joj da ćeš joj se javiti čim ti se raščisti raspored.


Ne otvaraš se prijateljici uopće

Ovo će možda teško pasti introvertiranim ljudima jer njima je `otvaranje` ipak bauk, ali prijateljima se treba povjeriti, barem najboljoj prijateljici. Ako želimo zadržati prijateljstvo tada se moramo otvarati i povjeravati prijateljima te dijeliti svoje tajne. Ne može se koračati stazama prijateljstva tako da je jedna osoba otvorena knjiga, a druga skroz zatvorena.


Previše si zaokupljena samom sobom

`Kosa mi je prekovrčava`/ `Dečko me ostavio`/ `Novi trener košarke je prezgodan`- i slične izjave usmjerene isključivo na tebe mogu upropastiti prijateljstvo. Sebičnost i pričanje samo o sebi zna iritirati ljude i nema razloga zašto bi tvoja prijateljica to trebala tolerirati. Za prijateljstvo je potrebno dvoje- ne vrti se sve oko jedne osobe.
Zbog svoje nesigurnosti stalno tražiš prijateljičino odobravanje

Pecanje što većeg broja komplimenata nije svrha prijateljstva. To samo pokazuje tvoju nesigurnost, a to zna postati vrlo opterećujuće za prijatelje. Ako si zaista toliko nesigurna pokušaj se koncentrirati na stvari koje dobro radiš i na koje si ponosna, a to će sigurno učiniti da se osjećaš bolje.


Previše ogovaranja nije dobro

Ogovaranje je generalno loše, ali tu i tamo volimo prokomentirati nekoga s prijateljicom. Neka prijateljstva su nažalost započela ogovaranjem iste osobe, ali ako se nisu ondje zadržala onda je sve u redu. Ako si sklona ogovaranju i govoriš ružno o drugima, u jednom trenutku će se tvoja prijateljica zapitati što o njoj pričaš iza njenih leđa.


Furaš se na pasivnu agresiju

Kada imaš problem s prijateljicom jednostavno ga riješi i sve joj iskreno reci. Ako se ponašaš pasivno agresivno tada ćeš i najustrajnije prijatelje otjerati od sebe. Takve osobe nitko ne voli i u takvim trenucima šutnja nije zlato, a pogotovo ne negiranje problema!


Istresaš se na prijateljici kada si ljuta

Svi imamo žute minute i trenutke kada smo totalni nered, ali nikada se ne trebaš istresati na prijateljici. Kada te netko naljuti tada tu ljutnju nećeš usmjeriti na nekog do kog ti je stalo- na prijateljicu. Prijatelji su tu da nam pomognu, a ne da na njih vičemo ili ih vrijeđamo jer imamo loš dan.Previše kritiziraš prijateljicu

Postoji jedan dobar savjet: nemoj koristiti svoju iskrenost kao izliku da budeš bezobrazna i zločesta. Velika je razlika između davanja svog iskrenog mišljenja i naglašavanja prijateljičinih grešaka i neprestanog kritiziranja. Kada tvoja prijateljica napravi grešku budi tu za nju, nemoj ju samo kritizirati.
prijateljstvo stvari koje upropaštavaju prijateljstvo prijatelji