Slika nije pronađena

Ljeto lagano najavljuje svoj kraj, dok jesen i nova školska godina lagano kucaju na vrata. Mnogi od vas ne priželjkuju početak 'nove normalne' školske godine, međutim postoje stvari kojima biste se mogli razvedriti i samim tim lakše pripremiti za nove školske pobjede!

Neke od tih pozitivnijih stvari uključuju vaše prijatelje, odnosno ponovno kontaktno druženje na koje smo do sada navikli. U skladu s tim donosimo vam 10 takozvanih zapovijedi, odnosno savjeta, kako poboljšati dosadašnja prijateljstva ili stvoriti nova ukoliko mijenjate sredinu i upisujete srednju školu ili fakultet. 10 prijateljskih zapovijedi ne započinjemo redoslijedom važnosti jer je svaka i više no bitna sama za sebe:

1.Ne čini ono što ne želiš da drugi čine tebi! – ovu rečenicu najviše smo čuli od naših baka i djedova. S vremenom, kada odrastaš i počinješ shvaćati koliko neke situacije mogu povrijediti tebe, tek tada shvaćaš ovu zapamćenu rečenicu.

2.Strah od poznanstava je samo u tvojoj glavi. – za sve koji imaju problema pri upoznavanju novih prijatelja, uistinu se nemate čega bojati. Ako mislite i osjećate strah da nećete biti prihvaćeni u nekom društvu, onda to društvo ne zaslužuje vas, a ne vi njih.

3.Uvijek poštuj tuđa mišljenja! – znaš li one situacije kada se osjećaš manje vrijednim jer se drugi ne slažu s tvojim stavovima? Tako se i drugi osjećaju u istoj takvoj situaciji. No, postoji rješenje i za to! Uvijek poštuj tuđe, ali na kraju krajeva cijeni svoje i jasno to naglasi prilikom rasprave.

4.Ne dopusti da ti misli budu brže od pameti. – nebrojeni postupci gdje smo, možda i nenamjerno, izrekli određene riječi zbog kojih smo poslije požalili i nekog smo povrijedili. Promišljeno birajte riječi i na taj način će osoba shvatiti da imate poštovanja prema drugima.

5.Budi 'open-minded'! - jedan dio ove zapovijedi je taj da ne sudiš ljude prema vanjštini. Vanjski izgled uvelike pridonosi prvom dojmu osobe, ali prava istina se krije upravo u njima. Osim toga, ovo naznačuje činjenicu da svaku situaciju promatraš s različitih aspekata što društvu daje dojam da cijeniš obje strane ako postoje, bez obzira na to kakve one bile.

6.Pozorno slušaj druge. - jedna od najiritantnijih stvari je kada se nekome otvaraš, a taj netko uopće ne sluša. Bez obzira na to mislili mi da se to ne vidi, neverbalna komunikacija uvelike naznačuje količinu nezainteresiranosti koju osoba svakako primjećuje u razgovoru. Poslušaj svakog, svačiju priču, doživljaj, uspomenu, a na kraju procijeni koliko ti je bilo zapravo lagodno slušati isto.

7.Komunikacija je ključ dobrog odnosa. – postoje razne nesuglasice, svađe, nepoštivanje i neslaganje, no komunikacija ZAISTA je ključ svih odnosa. Koliko god da se ne čini tako u trenucima ljutnje, potrebno je obaviti smislen razgovor hladne glave gdje se na kraju dođe do završnog kompromisa i boljitka daljnjih odnosa.

8.Budi svoj! – najgoru reputaciju o sebi možeš stvoriti laganjem i pretvaranjem. Te situacije zaista nisu potrebne za stvaranje dobrih prijateljstva! Kada se opustiš i prikažeš pravog sebe, to će privući i pravog prijatelja kojem se sviđaš upravo takav kakav jesi, bez ikakvih gluma i pretvaranja.

9.Prijatelj prijatelju je najbolji učitelj. – građenje odnosa i učenje u istima, najbolja je životna škola. Neke stvari nećeš i ne možeš naučiti iz udžbenika ili knjige nego je učiš od svojih najbližih prijatelja koji će ti svojim savjetima i iskustvima pomoći u razvoju daljnjih situacija.

10.Budi rame za plakanje. – nekada imaš probleme koje ne možeš reći roditeljima, baki ili djedu pa čak niti dečku. Tada na raspolaganju ostaju prijatelji koji će saslušati sve tvoje probleme i na kraju krajeva biti utješno rame za plakanje u raznim situacijama. Ljudi cijene male stvari, a ovo je sitnica koja može samo pozitivno utjecati na nečiji odnos.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Halay Alex

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Upoznaj i sprijatelji se s novim ljudima bez puno muke – 7 savjeta koji pale kad hoćeš da te svi zavole

Jesi li naporna u pravoj količini ili malo previše? Ovih 5 znakova otkriva da tražiš previše pažnje od frendice

Tvoja frendica se zna baš grozno ponašati?! Ovih pet znakova ukazuju na to da te fakat NE poštuje

prijatelji deset zapovijedi Odnosi zapovijedi prijateljstva društvo prijateljstvo

Još vijesti