Tračanje

Uvijek je najlakše okriviti druge za probleme i praviti se da nema šanse da si ti napravila nešto loše. Nekada to čak niti ne radimo namjerno nego jednostavno ne shvaćamo da radimo skroz loše stvari. Ove će ti pomoći da vidiš jesi li ti zapravo ona osoba koja uvijek radi probleme, a da toga nisi niti svjesna.

Uvijek se fokusiramo na to kako prepoznati da imaš toksičnog prijatelja ili da si u toksičnoj vezi, ali što ako si ti ta osoba koja nije baš najbolji prijatelj i koja je toksična? Ne znači da si loša osoba, samo da si smetnula s uma da treba nekada misliti i na druge. Sve se da popraviti pa tako i narušeni odnosi. Ali zato je za početak najbitnije prepoznati gdje je problem i priznati ako ispadne da si ti ta osoba koja nije baš dobar prijatelj u zadnje vrijeme. Pronalaziš li se u ovim znakovima? Ako da, vrijeme je za promjenu navika jer si ti ona toksična osoba u ekipi.

1.Ljubomorna si na druge i njihove uspjehe i to ne skrivaš

Kada netko tebi blizak ostvari uspjeh, trebalo bi ti biti drago, ali to nije uvijek slučaj, pogotovo ako se radi o nečemu što i ti želiš ili nečemu što znaš da nisu postigli sami već su imali veliku pomoć drugih. Koliko god bila ljubomorna i želiš to isto, trebalo bi ti biti drago da je tvoja prijateljica uspjela. Pa nije ona bilo tko! Umjesto da se veseliš s njom i čestitaš joj, ti omalovažavaš njihov uspjeh govoreći stvari poput 'pa to može bilo tko', 'mogla sam i ja da sam se potrudila više' ili nešto slično.

2.Ponašaš se pasivno agresivno kad si ljuta na njih

Svi se nekada posvađaju i treba im vrijeme da se ohlade ili da prijeđu preko nečega, ali ono što je bitno je kako ćeš reagirati nakon što se ohladiš. Ako ćeš se i dalje ljutiti, ignorirati frendicu i ne odgovarati joj na poruke, nabacivati sarkastične komentare na svaku njenu izjavu ili ju namjerno pokušavati povrijediti, sorry, ali to je toksično ponašanje. Bez obzira što se dogodilo, najbolje bi bilo otvoreno razgovarati i reći joj sve što te muči i zašto si ljuta.

3.Tračaš ih

Ovo nikako nije u redu i to vjerojatno znaš i sama. Još je gore ako ih ideš tračati s drugim ljudima iz ekipe i namjerno raditi svađe i razdore. Ni malo kul. Možda ćeš uspjeti i odvojiti tu osobu od drugih, ali isto radiš loše i sebi, jer drugi te više neće doživljavati kao nekoga kome mogu vjerovati.

4.Tvoje šale zapravo nisu šale nego zlonamjerno podbadanje

Postoje šale koje jesu polu-uvrede, ali način na koji ih kažeš će tu biti bitan. Kad ih kažeš kao i šale i svima je jasno da se zezaš, to je u redu, normalna stvar među prijateljima, ali ako prijeđeš granicu… Možeš prepoznati kada je osobi dosta i kada više ono što govoriš ne shvaća kao šalu nego si ju povrijedila.

5.Sramotiš ih i vrijeđaš pred drugim ljudima – namjerno i kako bi pokazala da si ti kul

Ne, ne i ne, ovo nikako nije okej! Jedno od toksičnih ponašanja je da druge ljude spuštaš kako bi sebe podignula. Nitko ne voli ljude koji ovo rade jer je svima odmah jasno da to nije dobra osoba i netko koga žele u svom životu.

Pogledajte još:

Znakovi koji pokazuju da je veza toksična – ima ih čak 9! Evo što i napraviti u toj situaciji

Ponašanja u vezi koja su toksična, ali ih većina parova ne doživljava kao problematična! Ima ih čak 6

Loše društvo: Ljudi rođeni u nekom od ovih 5 znakova zodijaka su toksični prijatelji

prijateljstvo toksično prijateljstvo Toksična osoba