Slika nije pronađena

Majka je mnogima jedna od najvažnijih osoba na svijetu. Ona nas je donijela na svijet, osovila na noge i uputila u život. Iako je lijepo svakog dana biti dobar prema majci, postoji i onaj poseban dan, Majčin dan kojeg mnogi obilježavaju.

Neke će mame umorno reći: 'Ne treba mi nikakav poklon za taj dan, samo me ostavite na miru na jedan dan!' Dakako, majka vas ipak voli iako je od umora i stresa možda i izlanula nešto takvo. Hoćete li se potruditi i za Majčin dan pripremiti svojoj mami kakvo iznenađenje?

Podsjetimo se, Majčin se dan slavi druge nedjelje u svibnju. Počeo se obilježavati na samom početku 20. stoljeća, a idejna začetnica bila je Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis koja je u nedjelju, 12. svibnja 1907. godine, nakon druge godišnjice smrti svoje majke organizirala Memorial Mothers Day Meeting.

U mjesnu crkvu donijela je petsto bijelih karanfila kako bi izrazila ljubav prema svojoj majci te ih dijelila drugim majkama. Uz ovo, pisala je na stotine pisama političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i drugim uglednicima u kojima je tražila da se počne obilježavati dan svih majki. Već 1909. godine Majčin dan obilježio se u 45 država SAD-a te je 1914. godine službeno potvrđen  blagdanom u SAD-u. U socijalističkim zemljama, kojima smo i sami dugo pripadali, Majčin dan se nije obilježavao već je popularan bio Dan žena, 8. ožujka. Nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj Majčin dan koji se obilježava svake druge nedjelje u svibnju iz godine u godinu postaje sve popularniji, a danas većina stanovništva barem kakvom sitnicom obilježi ovaj lijepi dan.

Ako mozgaš čime iznenaditi majku za nadolazeći Majčin dan koji je ove godine 13. svibnja, a nemaš baš puno love, evo nekoliko ideja koje ne stoje mnogo novca te su uglavnom i besplatne:

Cvijeće

Za ovo ti ne treba mnogo novca jer cvijetak u cvjećarni ne košta mnogo, ali ono što bi tvoju majku vjerojatno i više obradovalo jest da sam/a ubereš kiticu samoniklog cvijeća. Dakle, izađi na livadu, potrudi se malo, odvezi se biciklom ako livada nema blizu tebe i naberi kiticu divljeg cvijeća.

Doručak u krevet

Navij budilicu prije nego što znaš da će se tvoja majka probuditi i na tacnu složi doručak koji ćeš joj odnijeti u krevet te ju probudi poljupcem. Ostat će dirnuta, vjeruj!

Pismo/pjesma

Napiši joj koliko je voliš, koliko cijeniš stvari koje radi za tebe i obitelj. Napiši joj sve ono lijepo koje u svakodnevnici zaboraviš reći ili ti je malo neugodno reći joj u četiri oka. Ako si literarno udaren/a uvijek svoje osjećaje možeš pretočiti u pjesmu. Sve stavi u kovertu i kada se probudi reci: 'Hej, gle, izgleda da poštar ide i nedjeljom!'

Staklenka s kuponima

U staklenku od marmelade stavi kupone – papiriće na kojima ćeš napisati stvari koje si spreman/na učiniti u sljedećih deset (a možda i mjesec!) dana. Primjerice, na jednom kuponu napiši: 'Danas ja čistim stol nakon večere', na drugom: 'Danas ja kuham večeru', trećem: 'Danas ja perem suđe nakon objeda', 'Danas ja usisavam kuću'... i tako redom. Staklenku pokloni majci i reci da, kada zaželi, može izvući kupon i dobit će što na njemu piše. Ali pozor – nemoj napisati ono što ne možeš ispuniti!

Fotografija

Nađi lijepu fotku gdje je cijela obitelj na okupu i izradi je u većem formatu te kupi lijepi okvir. Nemaš li love za okvir, uvijek može doskočiti situaciji i fotku nalijepiti na karton te sam/a napraviti okvir od kamenčića, školjaka i sličnog.

Nakit

Sigurno imaš kakvih školjkica i kamenčića od prošlog ljeta, stoga prepusti se kreativnosti ili, pak ideju pronađi na internetu i složi kakav sladak komad nakita za svoju majku.

Organiziraj piknik

Ovo je najbolje u suradnji s ostalim članovima obitelji, prvenstveno tatom. Mami nemojte ništa reći, samo je odvedite i iznenadite dobrom organizacijom.

Budi s njom

Često smo fizički zajedno, a da su nam misli negdje drugdje. Na Majčin dan probaj doista biti sa svojom majkom. Ako te stalno moli da nešto učiniš, probaj to barem danas učiniti. Ako voli šetnje i uvijek te traži da ideš s njom, ali ti stalno imaš pametnijeg posla, danas se žrtvuj.

Nešto slatko

Napravi slatko iznenađenje, primjerice kakve kolačiće (to uvijek možeš u suradnji s bakom!) i stavi ih u staklenku i napravi etiketu na kojoj je majčino ime, npr. 'Ružini slatki poljupci' ili slično.

Što misliš o Majčinom danu? Je li to dan kao i svaki drugi ili si ipak odlučio/la napraviti malo iznenađenje za svoju majku?

majčin dan