Slika nije pronađena

Svima nam se to dogodilo, barem jednom u životu. Bez obzira o čemu se radilo – jednom piću previše i povraćanju po trosjedu ili novom tepihu, dečku ili djevojci koji se baš i ne sviđaju tvojim roditeljima, eksperimentiranju sa vlastom slobodom ili odgovornošću ili novom piercingu – s vremena na vrijeme razočarat ćeš ili razljutiti roditelje jer je to dio odrastanja.

Ti na ovakve postupke gledaš kao na životnu školu, a oni kao na greške koje se ne bi trebale učestalo ponavljati.

Ako uzrujaš i razljutiš roditelje s razlogom, zapamti da je pametno ispričati se i pokušati razumjeti zašto se ljute. Tako ćeš im pokazati i svoju zrelu stranu koja ne mora savršeno funkcionirati baš uvijek.

Malo je lošija vijest da ćeš odnos s roditeljima morati graditi kroz jedan dulji period. Ponovo ćeš morati zaraditi njihovo povjerenje za što će trebati malo strpljenja i truda. Najbolje je razgovarati s njima, a ako ti je lakše prvo se obratiti mami – razgovaraj prvo s njom.

Najbitnije je biti iskren! Reci da shvaćaš zašto su ljuti i u čemu je tvoja greška i podijeli svoje osjećaje s njima. Nemoj se izmotavati i smišljati isprike. Nije bitno zašto se dogodilo i je li netko drugi kriv. Sada kad se dogodilo, dovoljno je ispričati se i obećaj da se neće ponoviti (samo ako to doista i misliš).

Velike su šanse da će te roditelji poslušati i pritom biti cool i otvorenog uma. Postoji mogućnost da se iznova uzrujaju i naljute na tebe. Na tebi je da se ne pokolebaš – nemoj se razljutiti ili zainatiti. To će samo pogoršati stvari.

Nakon toga počinje period odgovornog ponašanja da im pokažeš da ozbiljno misliš sve rečeno. Nemoj se buniti protiv pravila i eventualnih ograničenja koja će ti možda postaviti. Ako ti kažu da dođeš do 23 sata, dođi 5 minuta ranije (nikako kasnije), počisti za sobom, sredi sobu. Moraš preuzeti više inicijative i raditi i neke stvari koje ti nitko neće narediti da napraviš.

Na kraju, razgovaraj sa svojim roditeljima – svaki dan! Neka budu upućeni u sve što ti se događa u školi i s prijateljima. Kad izađeš s ekipom, ukratko im reci gdje ste bili i kako ste se zabavili. Ne moraš ima naravno reći sve detalje, ali potrudi se da među vama bude što manje tajni.

I nemoj zaboraviti na strpljenje! Svaki odnos treba period oporavka nakon nekog potresa, posebice onaj s roditeljima. Ovisi koliko su strogi, to bi moglo potrajati od tjedna, nekoliko tjedana pa i nekoliko mjeseci. Nemoj se isfrustrirati i odustati. Doći će poboljšanje i vidjet ćeš da postaju mekši.

Izdrži! Roditelji te vole i brinu za tebe i uskoro će se sve vratiti na staro, a možda čak i ovo iskustvo poboljša vaš odnos.

L.B./izvor: Gurl

foto: sxc.hu

roditelji odgovornost razočarenje savjet

Još vijesti