Slika nije pronađena

Bliži se Majčin dan, prilika da iskažemo svu ljubav i poštovanje koje osjećamo prema našim majkama i bakama. Već tradicionalno on se obilježava druge nedjelje u svibnju, a njegova proslava ima dugu i zanimljivu povijest, čije korijene nalazimo još u antičkom dobu.

No, tek je u 19. stoljeću nastala ideja o danu koji bi na poseban način slavio majke, a za to su  zaslužne poznate feministice Julia Ward Howe i Marie Reeves Jarvis, koja se posebno zalagala za poboljšanje katastrofalnih uvjeta u kojima su živjele siromašne majke i njihova djeca.


Nakon smrti Marie, ovu inicijativu realizirala je njena kći, također poznata feministica i aktivistica Anna Jarvis, a 1914. godine američki je Kongres donio odluku da svaka druga nedjelja u svibnju postane nacionalni praznik zvan Majčin dan.

Kako su za Majčin dan najvažniji mali znaci pažnje, pomoću kojih ćeš svojoj mami ili baki pokazati  koliko ti je do njih stalo, osim raznih darova, ono što sigurno uvijek možeš od srca pokloniti je tvoje vrijeme. Zato bi mogla organizirati zajedničko druženje rezervirano samo za vas dvije i to uz malu pomoć filmske čarolije.

Što pokloniti za Majčin dan? Evo nekoliko ideja!

Majčin dan je tako idealan za uživanje u raznim filmovima, uz koje ćete se nasmijati, lijepo ispričati, a što je najvažnije i dobro opustiti te uživati. Ostale ukućane slobodno zamoli za suradnju, a ti sama možeš odabrati i pripremiti filmove te se pobrinuti za pravu kino atomsoferu; mobiteli isključeni, kokice i razni slatkiši obavezni!

Kako bi ti pomogli u odabiru naj filmova za ovu prigodu, donosimo ti par prijedloga za ovaj poseban filmski maraton:

Sabrina

Ovaj klasik iz 1954. godine režirao je Billy Wilder, a u glavnim su ulogama Humphrey Bogart, Audrey Hepburn i William Holden.

Sabrina je kći vozača obitelji Larabee, koja je cijeli život zaljubljena u Davida Larabeeja, neženju i ženskara koji joj nikad nije poklanjao pažnju. Nakon školovanja Sabrina se vraća kući kao odrasla, lijepa i vrlo profinjena žena te uskoro počinje privlačiti Davida. No, njegov stariji brat nije zadovoljan raspletom situacije te pokušava sve kako bi stao između Davida i Sabrine, zaljubljujući se i sam pritom u nju.

Ovaj film poznat je i po tome što je Audrey Hepburn u njemu nosila kreacije koje je potpisao slavni dizajner Hubert de Givenchy, a njezin šarm i elegancija zaista su inspiracija mnogim generacijama žena. Idealna tema za razgovor nakon filma, zar ne?

Little Women

Filmska adaptacija poznatog romana Louise May Alcott govori o mladim sestrama March, koje odrastaju za vrijeme američkog građanskog rata. Nakon što im otac ode u vojsku, ostaju same s majkom, a mnogi svakodnevni problemi  i skroman život među njima uzrokuju razne nesuglasice i sukobe.

Unatoč tomu, njihova međusobna ljubav i odanost uspijevaju pobijediti sve. U verziji iz 1994. godine glavne uloge tumače Susan Sarandon, Winona Ryder,Claire Danes i Kirsten Dunst, a ova uistinu sjajna postava nikako vas neće ostaviti ravnodušnim!

Letters to Juliet

Mlada Amerikanka Sophie (Amanda Seyfried) dolazi u Veronu, grad u kojem je rođena slavna Julija iz romana Williama Shakespearea te se uskoro pridružuje grupi dobrovoljaca koji odgovaraju na pisma u kojima se traže ljubavni savjeti.

Zbog njezinog će odgovora tako jedna žena nakon mnogo godina doputovati  u Italiju u potrazi za davno izgubljenom ljubavi, a to će pak potaknuti  mnoge zanimljive događaje. Ova prekrasna romantična priča sigurno će vam izmamiti osmjehe i potaknuti na sanjarenje...

Because I Said so

Ova komedija prati totalni kaos koji nastane kada se majka odluči upetljati u osobni život svoje kćeri. Neke situacije su tako sigurno mnogima dobro poznate, a kako to izgleda kada mama svojoj kćeri odluči pronaći savršenog dečka, saznati ćete uz ovu komediju, u kojoj glavne uloge tumače legendarna glumica Diane Keaton,  Mandy Moore te Lauren Graham, dobro nam poznata iz serije 'Gilmorice'.

Mamma mia

Film osmišljen prema istoimenom mjuziklu nastalom po pjesmama legendarne grupe ABBA, priča nam o mladoj djevojci koja je uoči svog vjenčanja pronašla tajni majčin dnevnik. U njemu tako saznaje tko bi od trojice muškaraca mogao biti njezin otac, a kada ih sve pozove na svoje vjenčanje, u nadi da će doći do istine, nastane niz zanimljivih i neočekivanih zapleta.

Sjajnu glumačku postavu čine Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Julie Walters, Amanda Seyfried i mnogi drugi, a ako ste tvoja mama i ti ljubiteljice mjuzikla i dobrih starih hitova, definitivno vam preporučamo film uz koji slobodno možete i zapjevati i zaplesati...

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

majčin dan