Slika nije pronađena

Svi znamo koji su to popularni tinejdžeri – oni koji se ponašaju kao da su stariji i iskusniji nego što jesu, druže se isključivo sa zgodnim, lijepim i popularnim vršnjacima, a svi ih prijatelji doživljavaju kao cool osobe, svojevrsnu školsku 'elitu'.

Ako ste im do sada zavidjeli, stižu rezultati koji će vas razuvjeriti da je biti cool uvijek isplativo i dobro. Naime, oni koji su popularni u društvu imaju veći rizik od emotivne nestabilnosti i zlouporabe psihoaktivnih supstanci u odrasloj dobi…

Istraživači su pratili 184 adolescenta u periodu od deset godina - od trenutka kada su napunili 13 godina do 23 godine, a učesnici su popunjavali ankete koje se tiču njihovog života. U formulare su zapisivali odgovore na pitanja o tome tko su njihovi prijatelji, koje prijatelje smatraju popularnima, da li su ikada probali psihoaktivne supstance i bili u emotivnoj vezi.

Tinejdžere koji su napunili 13 godina, a koji su se ponašali kao da su stariji nego što zapravo jesu vršnjaci su proglasili najpopularnijima. Karakteristike najpopularnijh tinejdžera bile su: već su bili u nekakvim emotivnim vezama i bili su skloni buntovničkom ponašanja (kao na primjer “švercanju” u kinu, druženju sa atraktivnim ljudima i slično).

Istraživanje je također pokazalo da tinejdžere koji su prirodno atraktivniji, ili oni koji to pokušavaju šminkanjem i odabirom garderobe koja je u trendu, vršnjaci doživljavaju kao zrelije osobe. Ovi cool tinejžeri takođe više brinu o svojoj “popularnosti” nego drugi njihovi vršnjaci.

Međutim, do 22 godine starosti, isto ovo ponašanje koje im je donelo “kul bodove” u društvu, povezano je s padom te “popularnosti”. Dečke i djevojke koji su u tinejdžerskom uzrastu bili cool, vršnjaci u 20-im godinama doživljavaju kao manje sposobne za održavanje emotivne, kompleksnije veze, a nisu ni materijal za prijateljski odnos.

Oni su, također, skloniji problematičnom ponašanju, kao što je zlouporaba droga ili upadanje u probleme sa zakonom jer već u uzrastu između 21 i 23 godine počine više zločina i prekršaja od onih manje cool vršnjaka.

Istraživači objašnjavaju da je stvaranje emotivnih veza ili buntovničko ponašanje u smislu kršenja nekakvih pravila, uobičajeno kod starijih adolescenata. Međutim, “ovakvo ponašanje kod mlađih tinejžera može biti ozbiljan znak da postoji rizik od problematičnog ponašanja u budućnosti”, rekao je jedan od autora studije.

Znanstvenici tvrde da tinejdžeri koji pokušavaju steći prijatelje svojim “kul” ponašanjem zapravo imaju manje razvijene socijalne veštine i nisu naučili druge, pozitivnije načine interakcije s ljudima.

Nakon nekog vremena, adolescenti često smatraju da se moraju okrenuti ekstremnim obrascima ponašanja kako bi impresionirali prijatelje, što može voditi prema konzumiranju droge, alkohola ili kriminalnim aktivnostima.

Znanstvenici naglašavaju da buduća istraživanja trebaju pojasniti zašto dolazi do ovakvog ponašanja kod tinejdžera i kako ih se može spriječiti.

Što vi mislite o rezultatima ovog istraživanja?

L.B./izvor: Mondo

foto: sxc.hu

Popularnost tinejdžeri adolescenti problematično ponašanje Istraživanje

Još vijesti