Slika nije pronađena

Uvijek smo tu za naše frendice kada su u nevolji! No, što kada se potkrade onaj osjećaj zadovoljstva da je naša frendica podbacila u nečemu? O da, ljubomora zna biti jako gadna!

Tvoja najbolja prijateljica niže uspjehe za uspjehom, a ti imaš dojam da te sreća napustila davnih dana. Bolja je od tebe u školi, ljepša je i ima više uspjeha kod dečki, a tebi ništa ne polazi za rukom. Voliš svoju frendicu i sretna si zbog nje, ali te ipak bocnuo žalac ljubomore i ne možeš si pomoći!

S vremena na vrijeme i najbolji frendovi postanu ljubomorni. Imate puno toga zajedničkoga: iste prijatelje, slična razmišljanja, iste ciljeve i sličan ukus za dečke. To su razlozi zbog kojih kad-tad može nastati ljubomora. A ako ju ne znaš obuzdati, može ti pokvariti prijateljstvo.

Iako ne možeš promijeniti svoje osjećaje, možeš naučiti kako kontrolirati žalce zavisti. Odlučili smo te bolje uputiti u ovaj fenomen ljubomore i kako se nositi s njom.


Svatko ima svoj put u životu

Iako se ti i frendica natječete koja će biti bolja, moraš shvatiti da ste dvije zasebne osobe. Iako vam je cilj isti, na kraju će svaka od vas izgraditi svoj vlastiti put. Kada shvatiš da je svačiji put jedinstven, vidjet ćeš da je ljubomora gubitak vremena i nepotreban osjećaj. Ako te ljubomora previše obuzme, to te jedino može odvući od  sreće, a i frendice.

Kako stojiš sa samopouzdanjem?

Samopouzdanje je najčešći uzrok ljubomore. Manjak samopouzdanja te sprječava da napreduješ i udaljava te od frendice. Uz to, ljubomora je znak da posjeduješ potajne strahove.

Poradi na svome samopouzdanju i suoči se s vlastitim strahovima. Nemoj odmah pomisliti da si ti najružnija ili najgluplja, već nauči istaknuti svoje vrline i prednosti. Misli optimistično o sebi i svome živote jer samopouzdanjem odišu pozitivne i zdrave osobe.


Tuđi uspjeh te može potaknuti

Ljubomora može imati i dobru stranu. Mala doza ljubomore te može mnogočemu naučiti i potaknuti da napreduješ u životu. Umjesto da patiš za onim što ima tvoja frendica, poradi na sebi. Kada vidiš da frendica uspijeva u nečemu, budi ponosna na nju, a sebi zadaj neke nove ciljeve u životu.


Prihvati ljubomoru, ali u granicama normale

Stvarnost je takva da ćeš s vremena na vrijeme biti ljubomorna na svoju frendicu. Ljubomora je još jedan negativan osjećaj kao ljutnja ili živčanost i moraš se naučiti nositi s tim. Međutim, ljubomora ne smije postati dio tvoje svakodnevice. Ovo je naročito bitno kod prijateljstva jer prijatelji moraju podržavati jedni druge.

Prijateljstva imaju ponekad uspone i padove, ali upravo su ti padovi ono što jačaju prijateljstva. Tvoja te prijateljica ne voli zbog tvog izgleda, popularnosti ili uspjeha, ona te voli jer si odlična prijateljica i osoba. Bilo bi šteta kada bi ljubomora uništila pravo prijateljstvo.

Pročitajte još:

Heeelp, ljubomorna sam na frendicu!

Help! Ljubomorna sam na najbolju frendicu svog dečka!

Izliječi se od ljubomore izazvane Facebookom!

I.Č./Izvor: Friendship.about.com

foto: Shutterstock

ljubomora naj frendica žalac ljubomore bolja od tebe samopouzdanje

Još vijesti