Slika nije pronađena

U osnovnoj i srednjoj školi upoznat ćemo mnogo novih ljudi s kojima ćemo se rado družiti, tulumariti, provoditi slobodno vrijeme i putovati – ali koga od njih možemo smatrati pravim prijateljem?

Postoje životne situacije koje nam otkriju na koga možemo računati, tko nas ne osuđuje nego pokušava razumjeti, tko je spreman pružiti pomoć i utjehu, ali nam i uputi poneku kritiku kada je to potrebno.

Ovo su znakovi po kojima možeš prepoznati radi li se o pravom prijateljstvu ili onom čiji će sjaj uskoro izblijedjeti:

#Tvoju problemi zanimaju ih kao da su njihovi

Kada imamo probleme, želimo da nas netko sluša. Katkad ne tražimo savjet ili spas nego samo priliku da izblebetamo sve što nas muči. Pravi prijatelj neće svaki tvoj problem okrenuti na priču o sebi i svojim bedovima. On će pažljivo slušati, ohrabriti te i ponuditi neko rješenje, a isto će očekivati od tebe. I naravno, ne podnosi iste ljude kao i ti.#Neće te odbaciti zbog svog novog dečka/cure

Svi smo doživjeli otkazivanje planova u posljednji tren jer je tvoju 'prijateljicu' iznenada nazvao dečko i obavijestio ju da je 'ipak slobodan večeras'? Koga briga ako ste se vi već dogovorile! Pravi prijatelj nikada te neće otkantati zbog partnera – on će se pobrinuti da pronađe vremena za jedno i drugo.


#Potrudit će se sprijateljiti s tvojim partnerom

Kada ih prvi put upoznaš sa svojim dečkom/curom, oni će se potruditi ostaviti dobar dojam. Ako ste u većem društvu, a tvoj dečko nikoga ne pozna, pravi prijatelj će mu prići i započeti razgovor s njim kako bi pomogao da se što bolje osjeća. Ako je tebi ta osoba važna – i njemu će biti.


#Čuvaju tvoje tajne

Koliko god bila velika, sočna ili zastrašujuća, pravi prijatelji držat će jezik za zubima ako ih ti tako zamoliš. Nije važno zašto; ako ti kažeš da je tebi važno da to nitko ne sazna, tako će biti.


#Ne osuđuju te, ali su iskreni

Ako im povjeriš da ti se sviđa zauzeti dečko, neće moralizirati o tome što je ispravno, a što ne, nego će pokušati shvatiti da ne možemo birati tko će nam se svidjeti. Jedino na što možemo utjecati je naše ponašanje. Ipak, ako obučeš haljinu koja ti nikako ne pristaje, budi spremna na kritiku – bolje rečeno, budi zahvalna što nisu dopustili da izađeš u nečemu što ti uopće ne stoji.


Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Ove 4 stvari su zajedničke svim lažnim prijateljima

Njoj ništa ne možeš skriti: stvari koje bi samo BFF trebala znati o tebi

Putovanje s najboljom prijateljicom uvijek je dobra ideja – evo zašto

pravi prijatelj znakovi

Još vijesti