Slika nije pronađena

Vjerojatno ste to čule već milijun puta od prijatelja, starije sestre, pa čak i liječnika - uvijek piškite nakon seksa jer vam inače prijeti rizik od infekcije mokraćnog sustava.

Međutim, prema dr. Tanaka Dune, nema konkretnih znanstvenih dokaza da ne postoji značajna veza između infekcije mokraćnog sustava i mokrenja prije ili nakon snošaja. Što znači da, iako je potpuno cool ako piškite nakon seksa, postoji velika vjerojatnost da to i ne znači baš puno za vaše zdravlje, osim što praznite mjehur pa vam je lakše.


via GIPHY


Prvo morate shvatiti kako možete dobiti infekciju mokraćnog sustava. Ona se javlja uslijed rastuće infekcije, kad se bakterije iz analnog i / ili vaginalnog područja penju u mokraćnu cijev i ulaze u mjehur, kaže dr. Dune. Stoga je postalo uobičajeno vjerovanje da će pišanje nakon seksa izbaciti sve bakterije i spriječiti ih da putuju do vašeg mjehura. Međutim, dr. Dune kaže da to uvjerenje ne podržava znanost. U nastavku otkrijte koje su najbolje higijenske prakse kada je u pitanju seks.


via GIPHY


Znači, sprečava li pišanje nakon seksa uopće infekcije mokraćnog sustava?

Znanstveni odgovor je ne, ali ne škodi. Prema dr. Dune, trenutno ne postoji znanstveni dokaz koji potvrđuje vezu između ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava i snošaja. Međutim, dr. Dune kaže da postoje neke žene koje osjećaju potrebu da se olakšaju nakon seksa to moraju i učiniti, dok postoje i druge osobe koje mogu ugodno zaspati ili nastaviti bilo koje aktivnosti nakon seksa, a da ne uriniraju. Ako osjećate poriv za tim, to biste definitivno trebale učiniti.


via GIPHY


'Kažem svojim pacijentima da rade ono što je za njih ugodno', kaže dr. Dune. 'Primijenite dobre higijenske navike općenito nakon snošaja, a onda ako dođe do nečega što smatrate da nije u redu ili želite provjeriti, posjetite svog liječnika', dodaje. Uz to, definitivno ne može naškoditi piškiti nakon snošaja. 'Kao pružatelji zdravstvenih usluga, trudimo se razmotriti stvari koje imaju najviše smisla, čak i ako nemamo dokaze za njih', kaže dr. Dune.


via GIPHY


Ako imate spolni odnos, prisutne su mnoge izlučevine, tako da se bakterije kreću i mogu se popeti do vaše uretre i u mjehur. Međutim, ako ne piškite nakon seksa i infekcije mokraćnog sustava vam nikad nisu bile problem, nastavite s time što radite. S druge strane, ako odlučite piškiti nakon seksa, ljudi najčešće uriniraju u roku sat vremena nakon seksualnog odnosa, ali ne postoji vremenski okvir. Ako ne osjećate potrebu, vjerojatno ne morate piškiti, ali ako imate nagon i zanemarite ga, predugo trpljenje može vas dovesti u opasnost da dobijete infekciju mokraćnog sustava.


via GIPHY


Koje su dobre higijenske navike koje morate imati na umu?

Iako je važno raditi ono što vam odgovara bez obzira na sve, dr. Dune preporučuje dobre higijenske prakse kako biste spriječile infekcije mokraćnog sustava. Zapravo postoji nekoliko načina na koje možete dobiti infekcije mokraćnog sustava, a neki nisu povezani sa seksom, tako da uvijek imajte na umu vlastitu higijenu. Brišite se s prednje strane prema stražnjoj, često mijenjajte tampone i uloške i operite ruke prije bilo kakvog fizičkog dodira oko uretre ili vaginalnog područja. 'Učinite ono što vam odgovara i ako se nešto pojavi, obratite se svom liječniku', kaže dr. Dune.

Foto: Unsplash/ Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Što se dogodi kad se upustiš u spolni odnos, a nisi izvadila tampon?! Posljedice mogu biti svakakve

Vrijeme je da ih otkriješ i ti! Ovih 13 stvari ti nitko nikad nije rekao o gubitku nevinosti

Što točno trebaš raditi s jezikom kada se ljubiš? Ovih sedam savjeta će ti sigurno dobro doći

Tijelo infekcija mokraćnog sustava Higijena #zdravlje Mokrenje uriniranje seks savjeti

Još vijesti