Slika nije pronađena

Dečki – u zadnjem džepu traperica ili u novčaniku nosite kakav stari kondom? Cure – među stotinama stvari u torbicama, nađe li se barem jedan kondom? Što mislite – tko je zadužen za zaštitu, dečki ili cure?


U teen godinama mnogima je pomalo bad kupovati kondome.
U ljekarni je teško pitati, a u drogeriji uvijek može netko naići i vidjeti što kupuješ ili te, pak, teta na blagajni može onako pogledati. Mnogi smatraju da kupovinom kondoma oglašavaju svoj seksualni život, nešto što bi ustvari trebalo biti intimno i zato im je neugodno.

Ipak, sve ovo je manje važno, a najvažnija je tvoja sigurnost i zdravlje. Naime, dokazano je da je kondom jedina i najbolja zaštita protiv spolno prenosivih bolesti, a također je i poprilično dobra zaštita od trudnoće. Ne treba zaboraviti niti njegovu dostupnost jer ima ga za kupiti doista svugdje, ali ni cijenu – jeftin je. Sve ovo čini kondom doista savršenom zaštitom za tinejdžere. I zapravo uopće te ne treba biti briga za poglede i mišljenja drugih u trgovini dok kupuješ kondome jer  tim činom pokazuješ svoju ODGOVORNOST!


Mnogi seks bez kondoma uspoređuju s kolačem od čokolade. Naime, pojedeš li nekoliko komada kolača od čokolade odjednom, u tom trenu ćeš se osjećati sjajno, ali već kad žvakanje prestane – osjećat ćeš veliko žaljenje i kajanje tipa: 'Ma, je li mi to baš trebalo?' Također, mnogi ga uspoređuju s  ruskim ruletom – možda dobiješ metak, a možda i ne, odnosno možda seksom bez kondoma dobiješ seksualno prenosivu bolest ili trudnoću, a možda i ne, jednake su ti šanse za oba scenarija!

No, tko kondom treba kupiti? Tko se treba pobrinuti da je negdje blizu kada vam treba? Neke cure kažu da je to muški posao, neke druge su samosvjesne i kažu da je to posao kojeg ponekad treba odraditi muška, a ponekad ženska strana te se neće libiti da one to učine uvijek. Dečki često znaju nositi kondome kako bi se pohvalili i napravili frajerima, ali zapravo je i njima često neugodno kupiti ih.

Tko god ih kupio, na umu treba imati sljedeće – kondomi doista imaju rok trajanja i zato ga treba provjeriti ako dugo stoje.

Kada im je prošao rok trajanja skloniji su pucanju. Također, kondomi koji su nepravilno uskladišteni, dakle koje nosiš godinu dana u torbici, novčaniku ili džepu hlača sigurno neće odraditi svoju svrhu i opet će postati lomljivi. Ako se vrećica s kondomom stalno gužva, sjedi na njoj i slično, kondom postaje lošije kvalitete i lakše puca. Kondome je najbolje nositi u posebno oblikovanim kutijicama koje se također mogu kupiti u drogerijama i ostalim trgovinama, kako se ne bi lomili. Također, dobro ih je sklanjati s vrućine.

Seksualno prenosive bolesti napadaju ljude oba spola, što je prvi razlog ZA kondom.

Također, trudnoća u teen godinama je nešto što nikome ne treba, a na kraju cura je ta koja ili mora na pobačaj ili mora nositi dijete devet mjeseci te kasnije skrbiti o njemu, što je sigurno dobar razlog za sve cure da se što prije odvaže i same kupe kondome.

No, što s onim dečkima koji, i kada je kondom tu, nadohvat ruke, ne žele staviti ga?

Takvima je, definitvno, najbolje reći baj – baj! Cure, ne pristajte ni na kakave ucjene, ni na kakve priče o povećanom užitku bez kondoma i slično. Ovo je nešto što ćete imati vremena iskusiti kasnije u životu, kada budete starije!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

kondomi seks