Slika nije pronađena

U istraživanje je bilo uključeno više od 5,000 mladih iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike, Azije i Pacifika te 600 ispitanika u Egiptu, Keniji i Ugandi, u dobi od 15 do 24 godine.

Pokazalo se da mladi zbog neugode izbjegavaju tražiti kontracepciju od zdravstvenog osoblja te da mnogi ne mogu računati da će u svojim školama dobiti sveobuhvatnu seksualnu izobrazbu.

Smatra se da se 41 posto od ukupno 208 milijuna trudnoća u svijetu svake godine dogodi slučajno, da jedna od 20 adolescentica spolnim kontaktom dobije bakterijsku infekciju, pri čemu je dob oboljelih iz godine u godinu sve niža.


Podaci govore da se u Australiji, Čileu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Litvi, Meksiku, Poljskoj, Singapuru, Švedskoj i Turskoj u spolni odnos bez zaštite s novim partnerom upustilo više od 40 posto mladih, a više od 50 posto u Kini, Estoniji, Keniji, Koreji, Norveškoj i Tajlandu.

Na pitanje zašto su se upuštali u spolne odnose bez zaštite s novim partnerom najčešći odgovori su da ne vole upotrebljavati kontracepciju ili da je seks bez kontracepcije s novim partnerom 'kul'.

NI U HRVATSKOJ NIJE BOLJE

Istraživanje koje je 2010. provedeno u Hrvatskoj na uzorku od 1,000 žena u dobi od 18 do 35 godina pokazalo je kako je 18 posto žena imalo seksualni odnos s osobom koju su tek upoznale te da gotovo polovica žena koje su imale seksualne odnose u zadnja tri mjeseca, njih 48 posto, kontracepciju nije uopće upotrijebilo ili su to činile rijetko.

U većini europskih zemalja oko polovice ispitanika (55 posto) ima seksualnu edukaciju, u usporedbi s tri četvrtine ispitanika u Latinskoj Americi (78 posto), azijsko-pacifičkoj regiji (76 posto) te SAD-u (74posto).

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

kondomi seks