Slika nije pronađena

Ponekad se na samu pomisao seksa za vrijeme menstruacije zgroziš, no vrijeme je da razbijemo neke predrasude u tvojoj glavi. Ako se jednostavno ne osjećaš ugodno to je druga stvar, no ako se jednostavno bojiš ili ne znaš dovoljno o tome – tu smo mi da ti pomognemo.

Vjerojatno je stvar samo u predrasudama u tvojoj glavi, ali seks za vrijeme menge uopće nije loš – čak dapače. Ovo su neke stvari koje svakako moraš znati o tome.

1. Ne mora nastati nered

Iako u tvojoj glavi možda izgleda da bi to mogao biti pravi kvavi kaos ili bi izgledalo kao neka scena iz horor filma – ne pretjeruj. Sve je to samo u tvojoj glavi i seks za vrijeme menge stvarno ne izgleda tako kako si zamišljaš. Jedan od načina na koje se možeš seksati jest vrlo jednostavan i očit – ispod tuša. Tako nećeš imati problema s eventualnim mrljama, a i kasnije se zajedno možete okupati. Drugi način jest da na krevet staviš ručnik (možda najbolje neki tamniji da se mrlje ne vide baš jako), opustiš se i uživaš.


2. Možeš ostati trudna

Znamo da su ti svi rekli da dok imaš menstruaciju ne možeš ostati trudna, ali dopusti nam da ti objasnimo. Svaka žena je drugačija i ako imaš neredovite menstruacije i ciklus, trebala bi se dodatno paziti. Seks za vrijeme menstruacije je manje rizičan za začeće, što ne znači da uopće nema rizika. Najveći rizik je za vrijeme ovulacije (vrijeme između dvije menstruacije) zato bi trebala uvijek stavljati kondom – plus, štiti te od spolno prenosivih bolesti.


3. Seks može čak i pomoći

Kad imamo mengu osjećamo se napuhnuto  i sve nas boli. Zato te ne krivimo ako misliš da će seks još samo pogoršati taj osjećaj. No, u krivu si. Tijekom orgazma tijelo otpušta endorfine i dopamin koji djeluju kao prirodni analgetici,  pa je svakako bolja varijanta od tableta protiv bolova. Sa svakim orgazmom kontrakcije i grčevi ubrzavaju ljuštenje endometrija (što se normalno događa za vrijeme menstruacije) pa seks može skratiti menstruaciju ubrzavanjem procesa izbacivanja krvi – ovo uopće ne zvuči loše!


4. Osjetila su izoštrena

Iako možda misliš skroz suprotno, seks za vrijeme menge može čak biti bolji od 'normalnog'. Razlog tome jest veća prokrvljenost maternice pa je seksualno uzbuđenje veće. Također, vagina je u to vrijeme stalno vlažna, pa je penetracije još lakša, što muškarcima donosi još veće užitke.


5. Krv nije ništa strašno

Imamo je svi i ako nemaš nikakvu spolnu bolest koja se prenosi krvlju (npr. HIV ili sifilis, a moraš biti sigurna da je nema niti tvoj dečko – iako UVIJEK KORISTI KONDOM da budeš sigurna) krv je sasvim bezopasna. Svi je imamo i nakon seksa za vrijeme menge ti i tvoj dragi lijepo se skupa otuširajte, zamotajte u dekicu i nastavite uživati.6. Krv je prirodni lubrikant

Krv je tekućina, a tekućina je lubrikant. Jednostavna matematika, a znamo da je za dobar seks bitna i vlažnost. Mnogi seks za vrijeme menge vole upravo zbog prirodnog lubrikanta – dobar način za uštedjeti novac.


7. Povezat ćete se

Ako ste navikli stalno spavati skupa, period od tjedan dana može se činiti kao prava vječnost. Vrijeme kad se možda osjećaš ranjivije ili izloženije pomoći će ti da se još više zbližiš sa svojim dragim. Super je osjećaj kad shvatiš da te voli bez obzira na sve i da mu se čak i sviđa seks u one dane.


8. Ima i nekoliko loših strana

Seks za vrijeme menge trebala bi izbjegavati ako imaš česte upale ili infekcije jer je stijenka maternice i općenito tkivo znatno ranjivije. Još jedna loša strana su ograničene poze zbog krvarenja. I nikako ne bi trebala pristati na nešto što ne želiš. Ako ti je neugodno, prvo razgovarajte o tome dok se ne opustiš dovoljno.


Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Girls only – neugodnjaci s prvom mengom

Znate li zašto menga ima neugodan miris?

Zašto kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

menstruacija seks menga

Još vijesti