Slika nije pronađena
Psiholog dr. John Gottman može, s 91 posto točnosti, predvidjeti hoće li neka veza opstati ili će joj slijediti prekid. Njegova se prognoza temelji na promatranju toga na koji način se neki par svađa.

Ako još niste čuli za sezonu prekida, detalje o ovom kobnom razdoblju u kojem se nalazimo, a prethodi samom Valentinovu možete saznati više u članku Pripremite se! Ušli smo u najopasnije razdoblje za one u vezama – sezonu prekida. Kako bi se potrudili očuvati svoju vezu od svih prijetnji koje postoje onda će vam biti vrlo korisni savjeti dr. John Gottmana. Nakon što je posvetio svoj život proučavanju parova, dr. Gottman je otkrio da se oni koji prekinu često svađaju na četiri specifična načina. Ključ sretnog ljubavnog života leži u sljedećim greškama koje bi trebali izbjegavati:

Kritiziranje

Kritika je način rješavanja problema koji uključuje napad i okrivljavanje druge osobe. Kad kritizirate svoju bolju polovicu, podrazumijevate da postoji nešto pogrešno i nepromjenjivo u vezi s njim/om, pogotovo zato što se kritika često uparuje s riječima 'uvijek' i 'nikad'. Ovo mu/joj ne daje drugog izbora osim da se osjeća napadnutim/om i odbijenim/om i samo se ima potrebu braniti. Ako primijetite da govorite stvari poput 'nikad se ne brineš oko ničega' ili 'uvijek si tako sebičan/a', možda često kritizirate svog partnera ili partnericu.


via GIPHY


Ako želite promijeniti ovo ponašanje, psiholozi na Institutu Gottman preporučuju sljedeće:

1. Opišite situaciju bez osuđivanja- nemojte govoriti 'ti uvijek' i 'ti nikad'.

2. Izrazite svoje osjećaje što jasnije možete.

3. Tražite ono što trebate na pozitivan način.

2. Prijezir

Tijekom svojih četiri desetljeća istraživanja, dr. Gottman je zaključio da je prezir nejčešći uzrok prekida. Kada komunicirate u stanju prijezira, vi ste uistinu zli prema svojoj boljoj polovici i vaš je cilj pokazati nepoštovanje. Ako ste navikli na izrugivanje, sarkazam i okretanje očima, onda ste često puni prijezira. To je vrlo štetno jer se vaš dečko ili cura tada osjeća bezvrijedno, beznačajno i utječe na ljude tako duboko da istraživanja pokazuju kako prijezir utječe na slabljenje imuniteta.


via GIPHY


 Protuotrov za ovu vrstu ponašanja je dvostruk:

1. Sljedeći put kad se raspravljate, vi i vaša bolja polovica trebate smanjiti toleranciju za komentare i ponašanje koje je puno prijezira.

2. Uvažavanje. Prezir se pojavljuje kada se osoba usredotoči na kvalitete koje ne voli kod svog partnera, pa trebate učiniti upravo suprotno. Usredotočite se na stvari koje volite kod svog partnera ili partnerice i zapišite na čemu ste zahvalni u vašem odnosu svaki dan.

3. Obrambeni stav

Obrambeni stav je obično odgovor na kritiku. To podrazumijeva to da se ispričavate i igrate nevinu žrtvu, ponekad čak okrivljujete svog dečka ili curu kako bi se povukli. Međutim, to ne pomaže i ne funkcionira jer vaši izgovori jednostavno šalju poruku da ga/ju ne shvaćate ozbiljno i da ne želite preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ako obično kažete stvari kao što su: 'Nisam učinio/la ništa loše' ili 'Nije moja krivnja, ti si kriv/a', onda si ti tipičan korisnik obranog stava.1.Uzmite si vremena da aktivno slušate svog partnera.


via GIPHY


Ako želite promijeniti taj stav, isprobajte ovaj protuotrov koji preporučuje Institut Gottman:

2. Preuzmite odgovornost kada treba.

3. Ispričajte se na iskreni način.

4. Izbjegavanje

Izbjegavanje se ponekad javlja kad negativnost prve tri greške dođe do točke da postane preteško nositi se s njima. Izbjegavanje se događa na način da stavite 'zid' između sebe i svog partnera/ice i povlačite se iz svađe. Isključujete se iz svakog pokušaja ponovnog započinjanja razgovora i distancirate se fizički i emocionalno.


via GIPHY


Izbjegavanje je destruktivno jer ostavlja vašeg partnera s gorkim osjećajem odbačenosti i napuštenosti. Ako tijekom svađe naglo želite otići i pokušavate se praviti zaposlenima, onda ste savršen primjer ovog problema tj. greške. Ako vam je potrebno neko vrijeme da razmislite o problemu i tome kako da mu pristupite, bolje da nekoliko puta duboko udahnete i poredate svoje misli. Recite svojoj boljoj polovici da vam treba trenutak i nastavite razgovor kad budete spremni. Samo će na taj način vaš partner shvatiti da se trudite brinuti o sebi i o vašoj vezi, a ne da ih pokušavate odbiti.

Foto: Shutterstock/ Giphy

M.S.K.

Pogledaj još:

Pripremite se! Ušli smo u najopasnije razdoblje za one u vezama – sezonu prekida

Ovo će razumjeti svi koji su ikad bili zaljubljeni – 10 ludih memova će vas nasmijati do suza

Pet znakova da je defo vrijedan truda – ako to radi tvoj dečko, čuvaj ga kao oko u glavi

ljubav sezona prekida greške kobne greške svađe izbjeći savjeti

Još vijesti