Slika nije pronađena
Sigurno si već skužila da se osjećaš totalno drugačije kad si zaljubljena. No, je li to uistinu tako ili je to samo osjećaj?! Izgleda da zaljubljenost u nama stvarno potiče niz čudnih promjena, evo koje su to.

1. Ritam srca usporava
Hmmmm, nisu li nam inače uvijek govorili da nas srce počne tuči brže i jače kad smo zaljubljeni? Izgleda je stvar potpuno drugačija, a da srce zapravo radi mnogo sporije. Zašto? Izgleda da ljubav utječe na smanjenje krvnog tlaka i na taj način djeluje na broj otkucaja srca.

via GIPHY2. Osjećamo se sretnije
Ah, da divna ljubav! Kad smo zaljubljeni, naravno sretno zaljubljeni, osjećamo se bolje. Naime, zaljubljenost aktivira hormone, posebno hormon sreće serotonin koji utječe na naše raspoloženje. Zbo tog se razloga osjećamo mnogo sretnije kad smo zaljubljeni. Super, zar ne? :)

3. Slabije osjećamo bol
Ovo sigurno nisi znala, ali zaljubljenost nam pomaže da budemo otporniji na bol. Stvar je u tome što nam se kad smo zaljubljeni uključe posebni receptori u mozgu čija je glavna zadaća smirivati bolne točke u našem tijelu. Samim time, slabije osjećamo bol te smo na istu mnogo otporniji.

via GIPHY4. Teže se koncentriramo
Zaljubljenost znači da sve više mislimo na osobu u koju smo zaljubljeni, a usput gubimo koncentraciju na neke stvari kojima se inače svakodnevno bavimo. Mnogim tinejdžerima ide mnogo lošije u školi kad se zaljube, posebno ako im se sviđa netko iz razreda ili škole.

5. Slabije pamtimo
Mozak ispušta hormon ljubavi, odnosno oksitocin koji navodno utječe na naše pamćenje. S obzirom na to što mozak za vrijeme zaljubljenosti ispušta oksitocin, mi automatski imamo problema s pamćenjem. Baš čudno!

via GIPHY6. Nismo toliko gladni
Dokazano je da zaljubljenost može utjecati na naš apetit, a prvenstveno zbog onih 'leptirića u trbuhu' koji nam jednostavno ne daju mira! Šalimo se, stvar je u tome što hormon oksitocin (koji smo ranije spomenuli) utječe na apetit pa nam određena hrana, hrana u kojoj smo nekad uživali, više ne izgleda toliko privlačno.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

WTF?! Znanstvenici objasnili zašto se zaljubljujemo baš u određenu osobu

Koje od ovih 'simptoma' imaš i ti? 25 znakova koji ukazuju da si ludo zaljubljena

Otkrivamo zašto najbolje biti zaljubljen upravo u srednjoj školi!


ljubav zaaljubljenost savjeti za cure