Slika nije pronađena

Kada ne znaš što napisati u odgovoru na neku poruku, ovo ti nikako ne smiju biti moguća rješenja, ako želiš da razgovor nastavi teći. Ovim porukama zapravo daješ do znanja da ti se ne da pričati.

Češće nego to želimo priznati, iz poruka i načina na koji nam netko odgovara iščitavamo znakove i pokušavamo dokučiti po smajlićima ili zarezima sviđamo li se nekome dovoljno. Ipak, ono što će uvijek najbolje otkriti nečije namjere su logično stvari koje napiše. Razgovor može teći super, a onda odjednom – nađeš se pred zidom i ne znaš što odgovoriti ili napišeš nešto bezveze pa ne stiže odgovor s druge strane. Kada ne želiš da razgovor prestane, ovo su poruke kakve trebaš izbjegavati i ne slati. Čak i kad ne znaš što odgovoriti, ovo nikada nije rješenje. Osim što smanjuješ šanse da ti stigne odgovor, jer se neki od ovih odgovora čine kao kraj razgovora, mogu se i pročitati kao da ne želiš više pričati jer ti se ne da. Postoji 9 takvih tipova poruka.

1.Samo jedan emoji

Emojiji nisu zamjena za riječi. Uvijek ih je okej dodati kao dodatak na nešto što napišeš kako bi se dodatno istaknulo ono što želiš reći, ali nikada ih nemoj slati same za sebe. Takve poruke stavljaju drugu stranu u položaj da jednostavno nemaju ništa konkretno za reći na to. Što odgovoriti kada ti netko pošalje samo običnog smajlića ili palac gore? Ili odgovoriti emojijem – što je glupo, ili ne odgovoriti uopće. Većina će ići za ovom drugom opcijom.

2.'Ok'
Možda ti se nekada ovo čini kao dobar odgovor, ali kratki 'ok' se čini kao da nisi oduševljena oko onoga što komentiraš. Možda se dogovarate da se nađete ili pričate o nečemu drugom, 'ok' je svojevrsni signal da ti se ne da više pričati. Doslovno je to rečenica 'Ne želim više pričati' skraćena u dva slova. Uvijek postoji nešto drugo što možeš odgovoriti. Osim ako te netko naljuti i stvarno ti je u tom trenu dosta dopisivanja – onda je 'ok' pravi odgovor.

3.'LOL'

Svi znamo da je lol davnih dana prestao značiti stvarno umiranje od smijeha. Rekli bi da danas lol više znači 'okej, shvaćam da je to što si rekao smiješno, ali nemam pojma što da kažem na to'. Nije lol loš kao ok ili emoji, ali može jako lako zaustaviti razgovor, jer što reći nakon njega? Smajlićem koji umire od smijeha? I opet stiže mogući kraj dopisivanja.

4.'Baš ništa..'
Kada te netko pita što ima ili što radiš, kada odgovoriš 'baš ništa' to je garancija da ćeš zaustaviti razgovor. Čak i da ne radiš doslovno ništa, napiši još nešto, izmisli nešto, bilo što je bolje. Inače taj odgovor može osoba pročitati svakako, a ništa od toga neće biti pozitivno. Ili će značiti da nisi zainteresirana za razgovor, da nešto skrivaš ili si jednostavno dosadna osoba koja ne radi baš ništa.

5.Prebacivanje teme u skroz drugom smjeru

Kada ono o čemu pričati krene prema kraju i rekli ste sve, nema ništa loše u tome da se prebaciš na drugu temu nekim pitanjem ili prepričavanjem nekog osobnog iskustva. Međutim, kada netko pokrene temu, a nakon jedne poruke ti kreneš pričati o nečemu drugom, druga bi se strana mogla osjećati kao da te gnjave ili da te nije briga što ima za reći, a onda će pasti i interes za vođenjem daljnjeg razgovora.

6.Preočita pitanja
Tko želi sudjelovati u razgovoru koji liči na policijsko ispitivanje? Pitati koje osobno pitanje nije nešto što je samo po sebi loše, ali ako samo jedno za drugim bacaš pitanja na koja ti je osoba već nekada prije odgovorila ili su očiti odgovori na njih, to je bolje izbjeći. Izgledat će kao da ne obraćaš dovoljno pažnje na razgovor i pitaš stvari tek tolko da nešto pitaš. Pitanja koja će pokrenuti raspravu ili koja će ti pomoći otkriti nešto više, ona su itekako super za nastaviti razgovor, ali nemoj da svaka tvoja poruka bude neko novo pitanje koje kao da je iz leksikona ili koje stvarno nema smisla i skače s teme na temu.

7.Monolog

Ako imaš neku dugačku priču za ispričati ili itekako opsežno mišljenje o nekoj temi, razmisli je li poruka pravi način za to podijeliti. Nikome se da čitati tvoju monolog bibliju o toj jednoj temi, a pogotovo nemoj očekivati da ćeš dobiti odmah odgovor. Umjesto da napišeš 30 poruka jednu za drugom, nazovi. Možda se ovo može činiti kao dobar način za potaknuti razgovor, ali istina je skroz suprotna. Nekada je teško i dati odgovor-komentar na veeeliko mišljenje o nekoj temi, pogotovo ako druga strana ne dijeli entuzijazam za tom temom.

8.Konstantno žaljenje
Imati loš dan ili prepričati nešto grozno što ti se dogodilo je u redu, ali gnjaviti nekoga s konstantnim žaljenjem...recept za gašenjem dopisivanje s tom osobom. Nitko ne želi biti oko ljudi koji se konstantno žale i kojima nikada ništa nije dobro ni po volji. Bilo da se radi o dopisivanju s BFF ili simpom, ovakve će poruke dovesti do smanjenje dopisivanje, a na kraju i potpunog prestanka. Simpa bi mogao i izgubiti zanimanje. Jer tko želi toliko negativnosti oko sebe?

9.Prekidanje osobe dok piše

Kada se radi o dopisivanju, nije sigurno što je pristojno ponašanje, a što nepristojno. Kada ti netko odgovora i vidiš one tri točkice da su se pojavile, ali si se sjetila nečega što bi rekla – treba li pričekati da osoba napiše ili im se ubaciti i krenuti pisati svoje? Ovisi o situaciji i osobi. Nekima to neće smetati, ali neki mogu smatrati iritantnim što pišeš iako si vidjela da ti odgovaraju. To ih može natjerati da odustanu, obrišu sve napisao i odgovore nešto drugo, kraće ili još gore – ne odgovore uopće. Prekidanja su iritantna većini ljudi. Ništa te ne košta da pričekaš minutu-dvije i pričekaš odgovor. Pogotovo ako ovo radiš često...nemoj se iznenaditi ako ti počne sve rjeđe odgovarati, a na kraju i skroz prestane.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - George Rudy

M.T.

Pogledajte još:

Što ako razgovor zapne i ne znaš što dalje reći? Koristiti emojije? 10 savjeta za lakše dopkanje sa simpom

LOL Najveći failovi dopkanja – devet poruka koje nikad ne smiješ poslati dečku

Zavedi ga porukama – savjeti uz koje ćeš postati stručnjakinja za dopkanje

poruke zaustavljanje razgovora dopisivanje loše poruke ne smiješ slati

Još vijesti