Slika nije pronađena

Početak veze čini se idiličan – gledate se u oči, držite za ruke, govorite najslađe stvari, a nakon nekog vremena situacija postane sve kompliciranija. Neki parovi to ne mogu podnijeti pa uslijedi prekid, a onda se postavlja pitanje trebamo li ostati dobri s bivšim.

Neki parovi nakon prekida kažu jedno drugom `Ostanimo prijatelji!` i tu počinju sve nevolje. Premda mislimo da možemo ostati prijatelji s bivšim to uglavnom ne možemo podnijeti, a pogotovo ne kada shvatimo da nas je osoba preboljela i krenula dalje.

Nitko ne tvrdi da ne treba ostati u prijateljskim odnosima s bivšim dečkom ako je ta osoba zapravo u redu, ali održavati prijateljstvo s nekim za koga smo gajili ljubavne osjećaje je drugi par rukava jer svi znamo što to iziskuje: česta druženja, duge razgovore, gledanje filmova i slično.

Ako si nedavno prekinula s dečkom i dvoumiš se trebaš li ostati prijateljica s njim ili ne, ovdje je nekoliko razloga zašto to ne trebaš učiniti:

`Budimo prijatelji` je usmeni ugovor

Mnogi ovaj izraz shvate doslovno, a zapravo se radi o tome da bivši cura i dečko tom izjavom indirektno jedno drugome kažu da neće okolo širiti tračeve niti pričati ružno jedno o drugom. Uz to, neće dijeliti ni s kim intimu te veze te prepričavati takve trenutke, bili oni neugodni ili ne. Ovo se odnosi na ljude koji su bili duže vrijeme u vezi i žele ostati u dobrim odnosima, ali sigurno ne prijateljskim što znači stalnu komunikaciju.


To prijateljstvo može upropastiti tvoju iduću vezu

Prekinula si s dečkom, ostali ste prijatelji, često se čujete (na prijateljskoj bazi), a nekada popijete kavu i čini se kao da je sve u redu. No, nakon nekog vremena počne ti se sviđati neki momak i želiš s njim izgraditi odnos, a to ne možeš kvalitetno napraviti zbog prijateljstva s bivšim. Realno, nije samo to problem jer se tom momku koji ti se sada sviđa i kojem se ti sviđaš neće sviđati ideja da prijateljuješ s bivšim.


Zaključit ćeš da je sve to gubljenje vremena

Dok se družiš i čuješ s bivšim ne shvaćaš da si ustvari trebala učiniti suprotno – odmaknuti se. Ako ste stalno u kontaktu ispada da nikada nije ni izašao iz tvog života, a to gotovo znači da niste ni prekinuli. Nedavno istraživanje je pokazalo da manipulativne osobe uglavnom žele ostati prijatelji s bivšim kako bi se bilo kakav odnos održao.

via GIPHY


Deprimirajuće je vidjeti da on nastavlja sa svojim životom

Život ide dalje, ljudi se sastaju i rastaju, a ako ostaneš prijateljica s bivšim možda ti se neće svidjeti prirodan slijed događaja koji će se dogoditi. Neko vrijeme ćete biti prijatelji, čut ćete se i družiti, ali nakon nekog vremena netko će krenuti dalje. Ako je on prekinuo s tobom i čini ti se da ga ne možeš preboljeti, zamisli kako će tek biti kada ga vidiš s nekom drugom curom.Nikada ti neće biti samo prijatelj

Realno, bivšeg nećeš moći tretirati kao svoje druge muške prijatelje. Uvijek ćeš se na njega više naljutiti, više će te povrijediti ako ti otkaže planove te ćeš mnoge stvari uzimati previše osobno. Isto tako očekivat ćeš stalno više od njega baš kao da ti je i dalje dečko što nije nikako dobro.


Daj prostora njemu, ali i sebi

Prekid nije lak i treba proći neko vrijeme dok se svi osjećaji slegnu. Osim toga, nisu tu samo ljubavni osjećaji, tu je i strah, ljutnja, bijes, tuga i drugo pa je to zato posebno osjetljiva tema. Trebaš znati da se takvo prijateljstvo ne događa preko noći i zato trebaš njemu dati prostora, ali i sebi pa da svi osjećaji lagano i prirodno `umru`. Tek nakon toga možete biti prijatelji.


Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Kada se ljubav  pretvori u rat: najzločestije osvete bivšima

O bivšima sve najgore: poznate cure koje su oblatile svoje bivše slavne dečke

Prijateljstvo s bivšim: nema šanse!

bivsi Prijateljica prijateljski odnos Bivši dečko

Još vijesti