Slika nije pronađena

Vaših je pitanja na ovu temu u rubrici 'pitanja&odgovori' mnogo što je logično jer je odluka o prvom seksu veoma važna. Najčešće vas zanima kad je najbolje vrijeme za prvi seks, kad je osoba dovoljno zrela, a kad je bolje pričekati.

Zato vam donosimo pomoć u obliku videa u kojem se navodi 6 znakova po kojima ćeš lakše prepoznati jesi li spreman/na ili ne. S dobrim stvarima u životu ne treba žuriti, a tako je i sa seksom. Iako se radi o najprirodnijoj stvari na svijetu, svakako treba uzeti u obzir zrelost tijela, ali i psihe, kao i okolnosti (jesi li u vezi s dečkom/djevojkom s kojim/om dijeliš i neke dublje emocije od seksualne privlačnosti, radi li se o hormonalnom nagonu ili želji da podijeliš nešto posebno sa svojim partnerom).

Ukoliko prepoznaš ovih nekoliko znakova, na dobrom si putu da dovoljno zrelo kročiš u priču zvanu seksualnost.


1. Naučio/la si svoje što se spolnog odgoja tiče
: znaš kako funkcioniraju reproduktivni organi, menstrualni ciklus, koje su posljedice nezaštićenog spolnog odnosa, ali i kako se zaštititi od spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

2. Upoznat/a si s potencijalnim posljedicama seksualnog odnosa. Ne radi se o rodi koja donosi djecu niti pričicama o pčelama i cvijeću – ako ne znaš što može uslijediti tijekom (pucanje prezervativa, krvarenje, osjećaj boli) ili nakon seksa (trudnoća, simptomi spolne bolesti) bolje se ne upuštati u to.

3. Znaš koju zaštitu koristiti. Ako ti je neugodno otići u drogeriju ili apoteku i kupiti kondome – promisli još malo o ideji seksa. Zamisli da razgovaraš s liječnicom ili farmaceutom: bi li ti bilo neugodno raspitati se o antibebi pilulama ili piluli za dan poslije? Ukoliko se zarumeniš na samu zamisao – pričekaj još malo.

4. Razgovarao/la si o seksu s osobom s kojom ga namjeravaš prakticirati. Ako ti je neugodno ili se smijuljite na sam spomen seksa – definitivno bi još trebali pričekati jer vaša veza još nije došla do faze u kojoj ti je ugodno i normalno razgovarati i o škakljivim temama s dečkom/djevojkom. Što misliš koliko će ti ugodno biti kad se skineš, ako ti je neugodno pričati o tome?

5. Spreman/na si prihvatiti neugodno. Seks može biti smiješan i nezgodan. Od dijelova tijela koji zapinju i kao da im nigdje nema mjesta, do čudnih zvukova, znoja, tjelesnih tekućina koje podmazuju tvoje reproduktivne organe...ako ti je dok ovo čitaš jedina reakcija bljak onda još nije došlo pravo vrijeme.


6. Želiš to napraviti jer se TI osjećaš spremno.
Nitko drugi ne bi te trebao prisiljavati niti ti sugerirati da je vrijeme da to napraviš. Sve tvoje prijateljice možda već i jesu seksualno aktivne, tvoj dečko možda će biti spreman ranije, ali zapamti: jedini znak da si doista spremna je da to sama želiš, a ne da dostigneš druge, nekoga napraviš ljubomornim i slično.

Ako sumnjaš, to je najbolji pokazatelj da možda još trebaš pričekati.

L.B./izvor: Gurl

foto: arhiva

Pročitajte još...

...6 razloga zašto ti prvi seks (vjerojatno) neće ostati u lijepom sjećanju...

...Ovo trebaš znati prije nego izgubiš nevinost...

...Jesi li emocionalno spremna/an za seks?...

Prvi seks znakovi zrelosti kada čekati razgovor posljedice Spolni odgoj

Još vijesti