Slika nije pronađena

Devedesete godine prošlog stoljeća bile su poznate po mnogočemu, ali ništa nije bilo ravno velikom bumu koji se desio kada su na scenu hrabro zakoračile jedne od najljepših modela svih vremena.

Svaka od njih bila je posebna na svoj način i imala je 'ono nešto' što je nemoguće definirati, ali lako prepoznati. Iako su njihovi tipovi ljepote bili različiti, istovremeno su zračile i posebnošću i univerzalnom ljepotom. Na ovim, tada mladim djevojkama to je prepoznao cijeli svijet i zato su njihova lica krasila naslovnice najpoznatijih modnih časopisa, a revije slavnih dizajnera bez njih ne bi bile potpune.

Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Helena Christensen, Cindy Crawford, Elle Macpherson, Nadia Auermann, Tatjana  Patitz, Linda Evangelista, Eva Herzigova, Kate Moss i Stephanie Seymour svojom pojavom na modnoj sceni ušle su u legende manekenske profesije. Mnoge od njih i danas rade punom parom bez obzira na konkurenciju koju im predstavljaju puno mlađe kolegice.

Donosimo ti par zanimljivosti o nekima od njih od kojih su mnoge i danas u samom vrhu modnog svijeta.

NAOMI CAMPBELL

Naomi Campbell britanski je supermodel, a znana je i kao Crna pantera. Od rane mladosti slijedila je majčine stope te pohađala školu baleta u Londonu. Otkrivena je sa samo petnaest godina za vrijeme dok je s prijateljima šetala Covent Gardenom i razgledavala izloge.


Ubrzo je osvanula na naslovnici britanskog izdanja časopisa Elle, a nakon što je dizajner Yves St. Laurent zaprijetio magazinu Vogue da se neće više oglašavati na stranicama tog časopisa ako i dalje budu odbijali angažirati tamnopute djevojke, Naomi je osvanula na naslovnici kao prvi crni model kojemu je to pošlo za rukom. Nakon toga karijera joj se doslovce vinula u nebesa, a modni dizajneri su se natjecali kako bi je angažirali za predstavljanje svoje kolekcije.

Danas ova ljepotica ima izuzetno uspješnu liniju parfema, ali i dalje nosi revije i to na nekim od najpoznatijih tjedana mode kao npr. što je onaj u Milanu ili New Yorku. Tijekom karijere stekla je reputaciju agresivne osobe jer je u par navrata fizički nasrnula na svoju asistenticu zbog čega je završila i na sudu.

CLAUDIA SCHIFFER

Claudia Schiffer imala je 17 godina kada je otkrivena u jednom noćnom klubu u rodnom Dusseldorfu. Kao mala maštala je o karijeri odvjetnice, ali nakon što je osvanula na naslovnici francuskog Elle magazina posvetila se karijeri supermodela.


Ubrzo ju je angažirao i popularni modni brend Guess koji je upravo Claudia učinila prepoznatljivim diljem svijeta, a nosila je i revije mnogih poznatih dizajnera kao što su Chanel, Dolce and Gabbana i Valentino.

Ova prekrasna plavuša iskoristila je svoje znanje stečeno dugogodišnjim radom u modnoj industriji te je prošle godine lansirala svoju vlastitu modnu liniju koja je prošla vrlo zapaženo te se prodaje u svjetski poznatim buticima.

LINDA EVANGELISTA

Kanadska ljepotica Linda Evangelista najpoznatija je po svojoj izjavi da iz svoga kreveta ne izlazi za manje od 10.000 dolara. Na početku svoje karijere, nakon što joj je to preporučio jedan modni fotograf, Linda se odlučila na drastično skraćivanje kose.


Iako je plakala tijekom šišanja, njezin novi look pobudio je zanimanje modne industrije te je Linda brzo nakon toga počela raditi s najpoznatijim imenima iz svijeta visoke mode.

CINDY CRAWFORD

Cindy Crawford vlasnica je najpoznatijeg madeža na planetu. Ova američka ljepotica bila je jedna od najboljih učenica u srednjoj školi, ali studiranja se ubrzo odrekla zbog manekenke karijere.


Vrlo tražena od strane dizajnera kao što su Versace i Calvin Klein, poznata je i po seriji fitness vježbi, a okušala se i u kozmetičkoj industriji i to s vlastitom linijom proizvoda za njegu kože.

Koliko se utjecaj ovih ljepotica mogao osjetiti i van modnog svijeta govori i to što su sve uspješno svoju popularnost prenijele na druge sfere showbiza. Sve je započelo angažmanom u glazbenom spotu Georgea Michaela za pjesmu 'Freedom'  u kojem su se pojavile Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington i Tatjana Patitz.

Spot je postao simbolom razdoblja supermodela koje danas nastavljaju ljepotice poput Gisele Bundchen, Mirande Kerr, Adriane Lime i mnogih drugih ali posebnost i privlačnost razdoblja devedesetih još uvijek je ostalo nedodirljivo.

Sonja Curi

supermodeli Linda Evangelista cindy crawford Claudia Schiffer naomi campbell

Još vijesti