Slika nije pronađena
Zaključili su to znanstvenici sa sveučilišta države Washington i Salkova instituta za biološke znanosti koji su proveli studiju o učinku sna na dnevno funkcioniranje tinejdžera i mladih.

To je već druga potvrda onoga što svi mislimo – da bismo ujutro trebali dulje spavati, odnosno da bi nastava trebala kasnije počinjati. Podsjećamo, prvu potvrdu su dali britanski istraživači koji su ustvrdili da bi idealan početak školskog dana bio u 10 ujutro. Sve o njihovom istraživanju i zaključku pročitajte u članku 'Znanstvenici složni: nastava treba počinjati u 10 ujutro!'.

via GIPHY


Druga je ova Amerikanaca – 'Studija je pokazala značajna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna, a vrijeme ustajanja približilo se prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob', rekao je jedan od istraživača, profesor Horacio de la Iglesia. Uprava  grada Seattlea je odlučila testirati utjecaj kasnijeg počinjanja nastave na uspjeh učenika – učenici u tom gradu odnedavno imaju nastavu od 8:45 (umjesto od 7:50). Njihovo iskustvo je pokazalo da su učenici, zbog kasnijeg odlaska na nastavu, u prosjeku spavali 34 minute dulje, odnosno 7 sati i 24 minute, umjesto 6 sati i 50 minuta (što je bio prosjek donedavno). To se pokazalo punim pogotkom jer tinejdžerima stvarno i treba više sna.

Naime, ljudi imaju cirkadijski ritam, unutarnji biološki sat koji signalizira kada je vrijeme za odlazak na spavanje, a kada je vrijeme za buđenje, a pubertet taj ciklus produljuje, piše N1.

'Sve studije spavalačkih navika tinejdžera u Americi pokazuju da je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, a vrijeme ustajanja društveno određeno', rekao je znanstvenik Gideon Dunster.

To može imati ozbiljne zdravstvene posljedice jer remećenje cirkadijskog ritma utječe na probavu, puls, tjelesnu temperaturu, imunološki sustav i razinu koncentracije. Stoga znanstvenici smatraju da bi školske vlasti posvuda u svijetu o tomu trebale voditi računa.
Zaključili su i da je tražiti od tinejdžera da bude budan i aktivan u 7:30 isto kao tražiti da odrasla osoba bude budna i aktivna u 5.30 sati – u prijevodu, nemoguće.

Ukratko, vrijeme početka nastave utječe na usvajanje i primjenu gradiva, na naše zdravlje, na osjećaj sreće i naše ocjene u konačnici. Sada konačno možete reći da ste bili u pravo ako ste to oduvijek mislili... Mi jesmo!


via GIPHY


Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.


via GIPHY


Provjeri još...

Znanstvenici složni: nastava treba počinjati u 10 ujutro!

Premalo sna u tinejdžerskoj dobi – problematičnije ponašanje kasnije

Nikad se ne možeš naspavati? 10 razloga zašto se stalno osjećaš umorno

znanost potvrda Spavanje Škola nastava dokaz

Još vijesti